Morteza vågar drömma om en återförening

Ensamkommande flyktingbarnet Morteza Najafi tar studenten i dag. Men långt viktigare än att sjunga om studentens lyckliga dagar, och svinga en studentmössa, är för hans del är att nå framgångar i arbetet att få återförenas med sina syskon och hans mamma i Eskilstuna.

Eskilstuna2016-06-11 07:52

Familjen Najafi flydde från hemlandet Afghanistan när talibanerna slog till mot hembyn.

Pappan greps, fördes bort honom och dödades.

Hans brott?

– Pappa var en sorts lärare i byn, han trodde på alla människor självklara rätt till utbildning, säger Morteza Najafi.

– Så ser inte talibanerna på saken.

Familjen flydde till Pakistan och här bestämde sig mamma för att sälja allt hon kunde avstå i från och skicka i väg äldsta sonen - den då 14-årige Morteza - på en osäker färd till Sverige. Hon anlitade människosmugglare och Morteza tog farväl av familjen och gav sig ut på en resa som kunde kostat honom livet.

Ändå viftar han avvärjande med ena handen när hans egen resa förs på tal i dag.

– Det var inget alls i jämförelse med den som mina två äldre tvillingsystrar och min lillebror råkade ut för ett och ett halvt år senare. Jag flydde och kunde gå över landgränsen mellan Turkiet och Grekland och det här skedde i maj, nästan mitt i sommaren i Grekland.

– Mina syskon drabbades av en resa mot Grekland över havet och i februari. Och Maria blev gripen och hölls inspärrad i nästan två månader.

Samtidigt som Morteza nu tar studenten väntar båda hans systrar och hans lillebror på besked från migrationsverket om de ska få uppehållstillstånd eller inte.

Det hela är ytterst svårt att få något grepp om.

– Migrationsverket accepterar inga afghanska papper som är från 1992 och framåt, säger Morteza.

– Det var likadant för mig tidigare. Jag fick beskedet att man inte acceptera afghanska identitetshandlingar om de var från 80-talet. Men då var jag inte ens född, inte ens påtänkt.

Morteza kom till Sverige för fem år sedan och fick efter många turer, och mycket god hjälp av sin svenska "mormor" Helga Lundgren uppehållstillstånd. Han läste svenska första året, läste in grundskolekompetensen det andra och har sedan läst naturvetenskapliga linjen på Rinmangymnasiet.

Under hela den här tiden har han jobbat och lagt undan pengar för att skicka ner till mamman i Pakistan.

Hans första jobb var som telefonförsäljare. Han skrattar till:…

– Det gav mig ett helt annat slags ordförråd, ler han. Men det var bra betalt, jag lyckades få ihop 30 000 kronor på en sommar.

Pengarna satsade han på att på nytt ta hjälp av människosmugglare för att få hit syrrorna och lillebror.

"Mormor" Helga Lundgren sköt till de övriga pengarna som krävdes.

Framtiden då?

– Jag vet inte riktigt vad jag vill bli. Jag skulle gärna läsa vidare, och gärna då biologi och kemi. Men vad jag ska bli vet jag inte riktigt än.

Först och främst gäller det att försöka ta ett körkort, och det pluggandet startar på allvar nu.

– Sedan får vi se, jag vill nog försöka ta ett sabbatsår först och tänka på saken.

Det viktigaste just nu är att försöka hitta de där argumenten som kan få utredarna på migrationsverket att acceptera Mortezas rätt att återförenas med sina storesystrar och sin lillebror.

– Det verkar inte som om jag får tillstånd att bevisa att det verkligen är mina syskon. Jag har erbjudit ett dna-prov, men migrationsverket vill inte veta av det heller.

På sikt återstår sedan att få tillstånd att få uppehållstillstånd även för mamma Majam och de tre yngsta systrarna Farishta, Zeinab och Karima.

– Det känns helt fruktansvärt att de ska behöva stanna i det där fruktansvärda flyktinglägret i Pakistan. Det är inte alls säkert där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!