Camilla Eriksson var tidigare platschef på Outokumpus Coil Service Center i Folkesta som nu håller på att flyttas till företagets stora anläggning i Nyby. Hon tar över efter Christian Dufhaus som varit platschef sedan 2019 och nu gått vidare till samma befattning på Outokumpu i Avesta.
Koncernen Outokumpu har cirka 9 000 anställda och är världsledande inom hållbart, rostfritt stål. Kallvalsverket i Nyby är specialiserat på tillverkning av rostfria specialstål. Det går bra för koncernen som tidigare i november presenterade en av sina bästa kvartalsrapporter i företagets historia. Energikrisen kastar dock en skugga över verksamheten i Europa och vd Heikki Malinen lanserade ett energieffektiviseringsprogram.
Camilla är uppvuxen i Eskilstuna och studerade till maskiningenjör på gymnasiet. Hon läste sedan produktionsekonomi vid Mälardalens högskola och började arbeta på Alfa Laval 1993. På Alfa Laval sysslade hon mycket med inköp och kom även i kontakt med Outokumpu som var en viktig underleverantör. Camilla har haft chefsroller sedan 2002.
– Jag trivs jättebra med att leda folk. Jag trivs med att se grupper och individer växa. Jag tycker väldigt mycket om att jobba tillsammans med folk och att identifiera talanger.
När hon 2008 rekryterades till Sandvik i Surahammar började hon även att arbeta med produktion. Camilla arbetade i drygt åtta år på Sandvik innan hon 2017 fick jobb som platschef på Outokumpus Coil Service Center i Folkesta i Eskilstuna. Enheten bedriver lagerverksamhet samt klipper, skär och slipar stål. I slutet av förra året beslutade Outokumpu att slå ihop sina båda enheter i Eskilstuna och flytta sitt servicecenter från Folkesta till anläggningen i Nyby. Camilla utsågs till projektledare för flytten.
– Vi hyrde lokalerna i Folkesta. Här äger vi lokalerna och det fanns plats här, säger hon.
Totalt berörs 45 anställda av flytten. Alla erbjuds jobb i Nyby. Tidigare i höstas tillfrågades Camilla om hon även ville bli platschef för hela verksamheten i Nyby.
– Jag ville väldigt gärna ha det jobbet. Jag ser det som en spännande utmaning att få byta till en lite större enhet.
– Det stora är nu att integrera den verksamheten som vi flyttar in här. Vi ska jobba ihop som ett team.
Flytten följer sin tidplan och ska vara klar i december. I samband med flytten investeras 50 miljoner kronor. Gamla lokaler på Outokumpus område har renoverats och det har även gjorts en tillbyggnad som ska inrymma ett skärverk av en typ som tidigare inte funnits i Nyby.
– Vi återbrukar lokaler. Det är trevligt att kunna göra det, säger Camilla.
Outokumpu har nu 280 anställda i Nyby plus cirka 25 personer i inhyrd personal.
– Jag tycker att det är väldigt kul att jobba tillsammans, att det verkligen är ett teamwork. Det kan man bara få om man skapar en värdegrund eller genom att man har ett förtroende för varandra, att man respekterar varandra och vågar ge varandra feedback. Det är otroligt viktigt för mig att man jobbar på det sättet.
Camilla berättar att säkerheten är prio 1 i verksamheten både för henne som platschef och för alla andra anställda på Nyby där det finns många stora maskiner och fordon.
– På alla möten som vi startar börjar vi alltid prata om safety.
Camilla säger att hon inte kommer att göra några större förändringar.
– Det är inte det som är meningen utan det är mer att man ska förvalta någonting som är bra. Vi har bra framtidsutsikter och goda orderböcker än så länge så att det är nog mer att man ska göra mindre förbättringar.
– Sedan jobbar vi väldigt mycket med att se över vår energi och ser över hur mycket vi kan spara i energi med tanke på hur läget är på energisidan så att vi inte har några onödiga förluster på den sidan.
Traditionellt är det fler män än kvinnor som arbetar inom stålindustrin.
– Det är vanligt att det är 15-20 procent kvinnor på en sån här arbetsplats, även i ledningsgruppshänseende. Jag tycker aldrig att jag har haft något problem. Det är klart att det är viktigt att vara tydlig, men det är det ju i alla branscher för att man ska kunna göra sig hörd och så.
Camilla berättar att Outokumpu har en ny organisation som innebär att stålverken i bland annat Nyby och Avesta ingår i affärslinjen Advanced Materials som fokuserar på specialstål. Det stora stålverket i Torneå tillhör Stainless Europe.
– Tanken är att vi ska komma närmare våra kunder. Vi jobbar mer tillsammans med de andra verken än vad vi gjorde tidigare. Christian Dufhaus som blev ansvarig i Avesta och jag har nästan daglig kontakt om flera förbättringsprojekt.
Camilla tycker att det är viktigt att personalen känner sig delaktig och att cheferna är tillgängliga. Innan hon blev platschef satt hon med i ledningsgruppen som då förändrade organisationen på Nyby så att det blev fler chefer per medarbetare.
– Det är otroligt viktigt att chefen hinner ta några ord med sina medarbetare så att man känner av hur individerna mår. Man ska känna att man trivs bra på sin arbetsplats och att det är högt i tak - men det gäller i båda riktningarna.
Outokumpu samarbetar med Mälardalens universitet, Mälardalen Industrial Technology Center och med industrigymnasiet.
– Vi är med på mässor och försöker attrahera unga ingenjörer.
– I dagsläget har vi inte brist på någon kompetens.
På kollektivsidan samarbetar Outokumpu delvis med bemanningsföretag för att lösa sitt rekryteringsbehov.
– Sedan har vi anställt dem efter ett tag. Det har hänt att sommarjobb kunnat vara en väg in.