Nancy och Mousa fick äntligen sitt drömbröllop

Bröllopsplaneringen tog lång tid för Nancy Safar och Mousa Abdalla – mat skulle provas, musik bestämmas och gäster bjudas in. I Syrien är det vanligt att man bjuder in alla man känner, och några till. ”Det var bara 120 gäster, hade vi gift oss i Syrien hade vi varit fyra gånger så många”, säger Nancy och skrattar samtidigt som hon visar några av alla 600 bilder som tagits under bröllopet.

Här dansar brudparet loss på dansgolvet tillsammans med sina gäster. Bland annat dansas den traditionella folkdansen dabke som kombinerar cirkeldans och linedance. Dabke dansas flitigt på bröllop och andra glädjetillfällen i bland annat Syrien.

Här dansar brudparet loss på dansgolvet tillsammans med sina gäster. Bland annat dansas den traditionella folkdansen dabke som kombinerar cirkeldans och linedance. Dabke dansas flitigt på bröllop och andra glädjetillfällen i bland annat Syrien.

Foto: Privat

Eskilstuna2022-08-27 19:35

Det var en kall vinterdag i december 2016 som Nancy, 33, och Mousa, 35, äntligen fick säga ja till varandra. En stor fest blev det och många gäster var det. 

– Nästan hela min familj är fortfarande i Syrien, så jag hade inte så många släktingar som var med. Föräldrarna spelar en stor roll när man gifter sig, så det var väldigt tråkigt att de inte kunde vara där, säger Mousa.

Även snön och kylan gjorde att en del gäster inte hade möjlighet att närvara på bröllopet – någonting som stressade brudparet. 

– Vi hade sagt att det skulle komma 200 personer. Som tur var hade vi en kompis som ringde sina släktingar från Stockholm, och de kom direkt. Då kunde vi äntligen andas ut, säger Nancy och skrattar när hon minns tillbaka på de tomma stolarna i kyrkan. 

undefined
Nancy Safar och Mousa Abdalla förlovade sig 1,5 år innan bröllopet och redan dagen efter förlovningen började bröllopsplaneringen. Det var en lång och dyr process – men det var det värt, tycker paret.

Bröllopsvigseln ägde rum i S:ta Maria ortodoxa kyrka i Eskilstuna – men förberedelserna inför ceremonin började långt innan.   

– Redan 05.00 på morgonen började vi göra oss i ordning. Jag skulle bli sminkad, fixa håret och sätta på mig klänningen. Enligt tradition förbereder vi oss var för sig och tillsammans med våra vänner och familj, säger Nancy.

När det är dags att åka till kyrkan ska brudgummens familj gå till brudens hus för att följa med henne till kyrkan. 

– Det är tradition att man måste fråga brudens familj om lov att ta med henne till kyrkan och de måste accepterar innan man kan lämna, förklarar Mousa.

Strax innan vigselceremonin var nervositeten påtaglig. Enligt tradition måste brudgummen vänta på tillåtelse att ta med bruden in i kyrkan – antingen gör man det utanför kyrkan eller framme vid altaret. 

– Vi gjorde det utanför kyrkan. Då ska brudens pappa eller storebror ge henne till mig och sen går man in tillsammans, berättar Mousa.

För den blivande bruden nådde nervositeten sin topp i väntan på svar. 

– Min bror sa till Mousa att han skulle ta väl hand om mig, och då kändes allting bra. Men jag var väldigt nervös och kunde inte sova kvällen innan, säger Nancy. 

undefined
Här gör brudparet entré i festlokalen Paradise i Eskilstuna. Vid sin sida har de en brudtärna och en marskalk. Under vigselceremonin stod tärnorna och marskalkerna traditionsenligt på höger sida om brudparet, med ljus i händerna. De agerade även vittnen när bröllopskontraktet signerades.

Under vigselceremonin placerar prästen traditionsenligt en krona på brudgummen och brudens huvuden som symboliserar att man nu är gifta. Därefter signeras ett kontrakt som fungerar som ett löfte för båda parter. 

– Jag var väldigt nervös när prästen frågade om jag ville ta Mousa som min man, säger Nancy.

– Men hon sa ja, säger Mousa och ler stort och innerligt när han ser ner på bilden och minns tillbaka på stunden när de blev man och fru. 

Väl på plats i festlokalen var stämningen på topp från första stund. Paret dansade in i ett vimmel av rök och färgglada lampor – och till livemusik som fyllde lokalen. Ett syrianskt bröllop är långt från stillasittande – en av de mest iögonfallande traditionerna är kanske att det dansas, nästan hela tiden.

– Vi dansade bland annat den traditionella dansen dabke, då håller man varandra i hand i en stor ring och sjunger och dansar tillsammans, berättar Mousa och pekar på en bild som visar när gästerna dansar den levantiska folkdansen. 

undefined
Här dansar brudparet loss på dansgolvet tillsammans med sina gäster. Bland annat dansas den traditionella folkdansen dabke som kombinerar cirkeldans och linedance. Dabke dansas flitigt på bröllop och andra glädjetillfällen i bland annat Syrien.

Mellan all sång och dans bjöds det på rikligt med mat och dryck – förrätt, varmrätt och det blygsamma antalet sju tårtor till efterrätt.  

– Man bestämmer lite själv vad man vill bjuda på för mat. Vi valde små mezerätter till förrätt och sen grillmix till huvudrätt. När det gäller dryck är det viktigt att det finns raki som man mixar med vatten. Det är en turkisk alkohol som är viktig på alla syrianska bröllop, och som alla tycker om, säger Mousa. 

Precis som för många andra tog bröllopsplaneringen lång tid. För Mousa och Nancy började förberedelserna redan dagen efter deras förlovning – 1,5 år innan bröllopsdagen den 10 december. 

– Vi studerade fortfarande när vi gifte oss, så det tog lång tid att spara pengar och planera allting. Sen gick allting så fort när det väl var dags, säger Nancy. 

Mousa kom till Sverige 2013 och Nancy 2014. Eftersom paret var nya i Sverige tog planeringen extra lång tid. 

– Det var svårt att veta vem man skulle vända sig till, var man kunde få tag på allting och hur man skulle få ihop tillräckligt med pengar. Det var jättesvårt för att vi var nya här, men vi fick bra hjälp och allt blev jättebra, säger Nancy.

undefined
Nancy Safar var klädd i en vit klänning och Mousa Abdalla i en mörk kostym. Även gästerna var uppklädda och bröllopsfesten varade långt in på småtimmarna.
Bröllop i siffror

Under 2021 gifte sig 38 895 par i Sverige.

Åren 2006–2019 gifte sig omkring 50 000 par per år, minskningen därefter antas bero på pandemin. Flest antal giftermål under 2000-talet var 2010, då 56 555 par gifte sig. Minst antal var 2020, då bara 37 591 par sa "ja" till varandra.

Vid 2021 års slut var 3,4 miljoner personer i landet gifta.

Medelåldern för när vi gifter oss första gången (34 år för kvinnor, 36 år för män) har ökat med drygt sex år från 1990.

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!