Muhib Laftas väg från Bagdad till juridikstudier

Muhib Lafta har många bollar i luften och studerar juridik. Bakom flit och viljan att hjälpa människor finns en stark motiv och inspiration.

Muhib Lafta kom till Sverige för elva år sen. Idag studerar han juridik och brinner för företagande.

Muhib Lafta kom till Sverige för elva år sen. Idag studerar han juridik och brinner för företagande.

Foto: Ibrahim Al-Khaffaji

Eskilstuna2021-08-14 05:00

Muhib Lafta kom till Sverige när han var elva år gammal. Han har vissa minnesbilder från Bagdad när saker och ting började förändras ute i samhället. Trots att han kom från privilegierad familj men tillståndet i hemlandet blev ändå ohållbart.

– Min pappa var guldsmed och vi hade fint hus men vi tillhör religionen Mandeism. Vi blev inte förföljda på det sättet man blir men stämningen i samhället var spänd. Folk såg annorlunda på oss och mina föräldrar kände oro, säger han.

Han tar en klunk ur sitt kaffe och berättar att det avgörande skälet till att de kom till Sverige var att föräldrarna insåg ganska snabbt att Irak inte var ett land de kunde uppfostra sina barn i. Skolor var förstörda och utbildning låg i spillror. Det gick inte längre att bo kvar i Irak.

Eskilstuna blev den första staden familjen kom till och det var ett naturligt val.

– Vi hade några släktingar här. När man är i ett nytt land behöver man stöd, säger han.

undefined
Muhib Lafta vill ge tillbaka till Eskilstuna.

Elva år efter de kom till Eskilstuna har Muhib många bollar i luften och det har tidningen skrivit om. Han driver den ideella föreningen "Juridik åt alla" vars syfte är att bidra med enklare juridisk rådgivning. 

Muhib studerar juridik i Uppsala universitet och är klar med fjärde terminen och är på väg att lansera ytterligare ett företag senare i höst. I den tidigare artikeln om hans framgång betonade han att han "vill ge tillbaka".  

Vad menar du med det? 

– På många sätt har Eskilstuna gett mig möjligheter. Vi gick i skolan här men viktigaste är hjälpen och vården min pappa fick under sin sjukdomsperiod. Jag känner att jag vill ge tillbaka för att göra Eskilstuna ännu bättre. 

Drivkraften föddes ur svårigheter som han mötte i hemlandet. Men den avgörande orsaken är en annan. 

– Jag vill ära min pappa som gick bort 2017. Han är min största förebild. Han uppfostrade oss väl och jag vill att människor ska titta på mig och tänka "vilken bra uppfostran han fick av sin pappa". 

Muhib berättar att pappa hade ett bra liv i Irak men att ändå valde att lämna landet. Att pappan övergav hela sitt liv i Irak för att ge barnen ett tryggare liv i Sverige. Han nämner sin far ofta och all inspiration från sin fader. 

Han brinner för företagande och att komma på idéer och omsätta dem i praktik är något som ligger varmt om hjärtat. Men trots valde han att studera juridik på Uppsala universitet är nu klar med fjärde terminen. 

– Jag vill bli framgångsrik företagare, så juridik är egentligen ett säkert kort om företagande inte går så bra. En jurist kan jobba med ekonomi men en ekonom jobbar inte ofta med juridik.

Hur han hinner med studier, ideella arbetet och intressen ler han åt med axelryck. Det gäller att prioritera. På fritiden försöker han att lära sig ett instrument som enbart finns i Mellanöstern och gillar att utöva sport.

– Jag spelar lite Oud. Och jag gillar väldigt mycket att spela tennis.

Han pratar ödmjukt om vad han gillar att göra, och han kan inte låta bli att ta upp sin far. Han ursäktar sig och säger att han inte vill skryta.

– Jag gillar att hjälpa människor. Om någon har problem, så hjälper jag gärna till. När jag startar ett företag eller en ideell förening så tänker jag aldrig vad jag kan få ut av det. Och jag har ärvt det från min far. Jag såg hur han hjälpte fattiga människor och jag vill gå i hans fotspår.

Muhib Lafta

Född: 2000

Familj: Mamma och 3 syskon. En äldre bror som studerar till läkare på Uppsala universitet och en syster som bor i Umeå och studerar till tandläkare, samt ett barn till som går i årskurs 6.

Utbildning: Juridik.

_________

Mandeism är en religion som uppstod i Mellanöstern med Johannes Döparen i centrum. Mandeismen har ungefär 100 000 anhängare.

Oud är ett stränginstrument som härstammar från Mesopotamien men som sedan spreds till Mellanöstern. Oud är vanligt i arabisk musik.

Källa: Wikipedia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!