Omstridda planer på höghus ligger på regeringens bord

Även om regeringen säger nej till 16-våningshuset i Munktellstaden kan det bli ett höghus på platsen. "Då får vi dra ner på volymen och skala bort några våningar", säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S)

Frågan om det ska få byggas ett 55 meter högt hus i Munktellstaden har blivit en fråga för Sveriges regering. "Vi får lobba med de kontakter vi har där", säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S).

Frågan om det ska få byggas ett 55 meter högt hus i Munktellstaden har blivit en fråga för Sveriges regering. "Vi får lobba med de kontakter vi har där", säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S).

Foto: Tyréns/Mikael Andersson

Eskilstuna2022-04-19 06:45

I december 2020 antog Eskilstuna kommunfullmäktige detaljplanen som gör det möjligt att bygga ett 55 meter högt hus med 16 våningar mellan slakthusområdet och Munktellgaraget. I mars 2021 beslutade Länsstyrelsen Sörmland att upphäva detaljplanen.

"Byggnaden är nästan lika hög som Kloster kyrka och blir ett betydande nytt blickfång i stadssiluetten. Det kommer därigenom skada historiskt viktiga visuella och funktionella samband som har betydelse för läsbarheten av den riksintressanta miljön", ansåg länsstyrelsen.

undefined
Riksantikvarieämbetet och Boverket är kritiska till höghusplanerna som de hävdar skulle skada riksintresset för kulturmiljövård. Någon sådan risk ser inte Eskilstuna kommun.

Ett upphävande av en detaljplan kan överklagas till regeringen, något som Eskilstuna kommun också gjorde. Ärendet bereds nu på finansdepartementet som hämtat in remissyttranden från Riksantikvarieämbetet och Boverket. Båda myndigheterna anser i sina svar att länsstyrelsens beslut ska stå fast.

”Ett genomförande av detaljplanen skulle innebära påtaglig skada på riksintressets värden kopplade till Eskilstuna som industristad. Den planerade bebyggelsen bedöms påverka möjligheterna att uppleva och förstå industrimiljöerna i slakthusområdet och Munktellområdet på ett omfattande och negativt sätt”, skriver Riksantikvarieämbetet.

undefined
Vision av siktlinje från Nybron. Höghusets placering ligger enligt kommunen på respektavstånd från Kloster Kyrka.

– Att Riksantikvarieämbetet har den inställningen är inte direkt förvånande med tanke på deras uppdrag men att Boverket har samma syn överraskar. Genom det material som vi tagit fram i form av skisser och studier borde de ha sett att höghuset smälter in på ett bra sätt i omgivningen. Vår uppfattning är att huset bidrar till att skapa något nytt som stärker Eskilstunas stadssiluett. Det handlar i grunden om att vi bygger en modern stad samtidigt som vi bevarar vår historia, säger Sarita Hotti.

undefined
Höghuset med sina 16 våningar är placerat mellan slakthusområdet och Munktellgaraget.

I det yttrande som kommunen nyligen skickade in till finansdepartementet betonas höghusets betydelse för utvecklingen av hela Munktellstaden och den stora förändring som skett där de senaste åren. Att stadssiluetten bryts anges som ett medvetet val, en symbol för att manifestera Eskilstunas utveckling med nya stadslager. Och någon påtaglig skada för riksintresset anses inte höghuset utgöra enligt kommunen.

– Slakthusområdet är verkligen speciellt men du måste i princip in bland husen för att se det. Det skyms redan i dag av flera byggnader, säger Sarita Hotti och understryker höghusets betydelse som symbol och knutpunkt i området.

– Höghuset kommer att vara ett blickfång för hela Munktellstaden som mer och mer utvecklats till ett nytt centrum för kultur och idrott. Vår bestämda uppfattning är att placeringen är lämplig och vi har ställt väldigt höga kvalitetskrav på den arkitektoniska gestaltningen.

undefined
Höghuset ligger i anslutning till den nya skola som just nu byggs ovanför Munktellgaraget.

På finansdepartementet kan man inte ange när regeringen väntas fatta beslut i frågan.

– Jag vågar inte säga om det kan ske före eller efter sommaren. Nu ska vi ta del av de yttranden vi fått in och se om vi behöver hämta in mer material, säger Roger Lind, som handläggare ärendet.

Skulle regeringen säga nej till 16-våningshuset räknar Sarita Hotti med att kommunen ändå går vidare med en höghusplan på platsen.

– Då får vi dra ner på volymen och skala bort ett antal våningar. Men även om jag inte törs sia om utgången hoppas jag naturligtvis att regeringen går på vår linje. Vi får lobba med de kontakter vi har där. Och det finns flera exempel från liknande fall där regeringen ändrat länsstyrelsebeslut om upphävda detaljplaner.

Höga hus

Den detaljplan för Munktellstaden som nu blivit ett regeringsärende medger ett högt hus på maximalt 55 meter. Som jämförelse är Klosters båda kyrktorn 62 meter medan Tunavallstornen sträcker sig 50 meter över marken.

Sveriges, och Nordens, högsta byggnad är Turning torso i Malmö med en höjd på 190 meter. Den kommer dock överglänsas av Karlatornet, en skyskrapa under uppförande i stadsdelen Lindholmen i Göteborg, som när den beräknas stå klar 2024 får en höjd på 245 meter.

Karta: Munktellsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!