Museet vill ha koll på våra kläder

Sörmlands Museum drar i höst igång projektet "Koll på kläder". 250 personer har lovat att skriva konsumtionsdagbok och berätta allt om sina klädinköp de närmaste månaderna. Anna Hedtjärn Wester är projektledare.

Eskilstuna2014-09-09 17:02

250 personer ska skriva dagbok om sina klädinköp i höst. Hade ni räknat med så stort intresse?

– Nej, det hade vi faktiskt inte. Det var svårt att veta hur många som skulle nappa på idén eftersom det kan vara lite jobbigt att bli medveten om sina konsumtionsvanor. Nu har vi 49 enskilda personer och sju skolklasser som deltar.

Varför vill ni veta vilka kläder folk köper?

– Utgångsläget är den ökande konsumtionen av kläder och skor. Vi vill utforska det fenomenet och öka medvetandet om varför vi köper så mycket kläder. De som skriver dagböcker får också svara på frågor om hur och när de handlar, om de brukar laga kläder och vad de gör av kläderna när de tröttnat på dem. Dagböckerna kan säga mycket om våra konsumtionsvanor.

Vad är syftet med projektet "Koll på kläder"?

– Vi vill utforska hela klädkedjan – från produktionen och ända fram till sopberget. Eftersom Sörmland har en stark textilhistoria är det här intressant för museet. Vi vill också få med historiska perspektiv och sätta in det här med kläder i ett globalt sammanhang.

Hur ska ni redovisa innehållet i dagböckerna?

– Vi planerar en större vandringsutställning som kommer att visas på flera platser i länet.

Händer det något mer i projektet?

– Vi kommer bland annat att ha ett föredrag på Kulturhuset Ängeln i Katrineholm den 12 oktober om den svenska modebranschen efter 1950. Den 22 november blir det workshop på Eskilstuna folkhögskola där man lär sig färga kläder med innehållet i komposten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!