Musiken frodas på Balsta musikslott – i det tysta

Det enda ljud som hörs inne i Balsta musikslott är från en trumslagare som övar någonstans i byggnadens cirka 70 lokaler. I övrigt är korridorerna i det tre våningar höga slottet öde och tysta. Men i det tysta frodas musiken, som i Folkuniversitetets lokaler på det första våningsplanet.

Inga riff hörs numera när man går förbi Balsta musikslott. Det har varit tyst i snart ett år.

Inga riff hörs numera när man går förbi Balsta musikslott. Det har varit tyst i snart ett år.

Foto: Magnus Hårdstedt

Eskilstuna2021-04-19 08:18

Balsta musikslott har varit navet i Eskilstunas musikliv sedan det invigdes 1997. Men nu i coronatider med tillhörande restriktioner är det tyst, mörkt och öde – och har varit så under snart ett år. Två våningar har stängt ned verksamheten. Det är studieförbundet Sensus samt Studiefrämjandet, det är enbart Folkuniversitetet som låter musiken flöda på första våningsplanet. 

Folkhögskolans flytt från sina sex lokaler på första våningsplanet har redan spekulanter visat intresse för. Där är flera konstnärsgrupper redo att ta över rummen.

Hur ser framtiden ut för norra Europas största musikhus egentligen?

– Vi har pratat om Balsta musikslott sedan 2013 och vi välkomnar allt och är öppna för samhällsutvecklingen. Jag hoppas att det ska vara ett musikhus i framtiden, men om det omvandlas till ett kulturhus med fler verksamheter är det också en bra möjlighet för musikhusets framtid, säger Therese Carlsson verksamhetsutvecklare vid Studiefrämjandet i Eskilstuna.

undefined
Korridorerna är öde på studieförbundet Sensus våningsplan.

– Under den här perioden har musikskapandet tagit nya former, grupperna är inte längre homogena på samma sätt som tidigare. För tillfället händer det inte speciellt mycket här, de allra flesta övar eller spelar in musik på distans. Vi står inför stora förändringar, säger Elias Lindman verksamhetsutvecklare på studieförbundet Sensus.

Just detta kan ställa till det för studieförbunden i Eskilstuna. För att kunna bilda en studiecirkel, som alla band tillhör på Balsta, måste man vara minst tre personer. 

– Jag tror inte att det hotar musikslottets existens. Det finns fortfarande ett stort intresse av att bilda ett band och många hör av sig för att spela på Balsta, säger Elias Lindman, som ändå medger att grupper har slutat för att de inte tycker att de har något att se fram emot. Men tillägger att replokalerna aldrig står tomma.

– Jag tror att det är långt borta att vi ska ta in andra verksamheter än band på Balsta hos oss, säger han.

– Bandkulturen har förändrats under de senaste 15 åren, men det största problemet jag ser är om Eskilstuna inte längre skulle anse att Balsta är viktigt och fyller en funktion i framtiden, fortsätter Therese Carlsson.

undefined
En mikrofon söker sin sångare, kanske träffas de igen under hösten.

På Folkuniversitets våningsplan frodas musiken, om än i det tysta. Med ett fokus på yngre musiker, medelåldern är 16-19 år, har de fortsatt sin verksamhet i lokalerna – digitalt.

– Vi har gjort bedömningen att vi kan hålla öppet med de restriktioner som nu gäller. Bandmedlemmar får träffas, de får däremot inte ta med sig några kompisar eller andra som inte är med i studiecirkeln. Vi låter heller inga nya komma in och spela hos oss, trots att det är många som ringer och vill komma och testa, säger Rasmus Uhlin utbildningsledare på Folkuniversitetet som tror på en ny vår – eller snarare höst för musiklivet.

– Jag vet ju inte hur framtiden blir men med den erfarenhet jag har ser jag att det finns ett otroligt sug efter lärdom och kunskap. Människor vill träffas och det kan bli en jätteboom i höst. Vi har hiphop-grupper som repar digitalt i våra lokaler. Ett av banden har två miljoner likes på nätet. Många finns i det dolda och behöver inte ett skivbolag i ryggen. Med internet och en mobil sköter de sig själva och pandemin har satt fart på utvecklingen, säger han.

Han hoppas att Balsta återigen ska bli en naturlig träffpunkt för alla som har ett kulturellt intresse, oavsett om det är musik eller konstnärskap i andra former. Som ett led i detta har de tre studieförbunden planer på att ta över det nedlagda fiket i huset och förhandlar med kommunen om att starta cafét igen.

undefined
När Busterscenen invigdes på Balsta musikslott 2002 var Pain of Salvation det första bandet på scenen.

Bosse Lundkvist, kulturutvecklare på Eskilstuna kommun, har under lång tid haft ett stort engagemang för Balsta musikslott vill gärna se att det återgår till att bli en naturlig samlingsplats som engagerar människor.

– Det viktiga är att människor kan samlas och dela sina erfarenheter, oavsett om det är musiker eller andra kulturarbetare. Om det sedan kallas musikslott eller kulturhus har ingen större betydelse. I min värld finns det kvar, fast i framtiden kanske med en annan bredd. Från början stod huset tomt och ockuperades av ungdomar, sedan kom studieförbunden in och styrde upp verksamheten. Balsta har ett underifrånperspektiv och är en plats som behövs, säger han.

Balsta musikslott

Balsta musikslott är ett av Europas största musikhus. Verksamheten drivs av flera studieförbund i Eskilstuna i samarbete med Ung Fritid och mötesplatser, kultur- och fritidsförvaltningen.

På Balsta musikslott finns det i dag cirka 100 band verksamma i husets 70 lokaler. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!