Inga-Lill och Ola tackar för sig – säljer Tandla skola

Visionen för den gamla småskolan blev verklighet. I den forna skolsalen har musikal, opera och en trummislegendar gjort avtryck. "Vi har gjort allt vi drömde om", säger Inga-Lill Sjönneby som tillsammans med maken Ola Sjönneby nu säljer Tandla skola.

Blueskvällar, musikal, opera – och en trummislegend. De musikaliska höjdpunkterna har varit många under åren. Men nu tackar Inga-Lill och Ola Sjönneby för sig och säljer Tandla skola.

Blueskvällar, musikal, opera – och en trummislegend. De musikaliska höjdpunkterna har varit många under åren. Men nu tackar Inga-Lill och Ola Sjönneby för sig och säljer Tandla skola.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2023-09-30 11:55

– Det är bara fantasin som sätter gränserna. Man skulle kanske kunna ha ett café i lokalerna? 

Inga-Lill, 60 och Ola Sjönneby, 59, sätter sig tillrätta i konsertlokalen där bland annat musikalstjärnan Petra Nielsen och trummislegendaren Steve Gadd passerat revy. Omkring 75 spelningar blev det innan musiken från Kulturhus Tandla skola utanför Hållsta tystnade.

– Vi är färdiga. Det var intensiva år med konserter i alla genrer man kan tänka sig. Man kom hit för en blueskväll och fick folkmusik på köpet, säger Inga-Lill som är kantor i Strängnäs domkyrka.

– Folk kan säga att de inte gillar stråkkvartett men de har inte hört det live. Med bra musiker blir vilken genre som helst en upplevelse och vi ville bjuda folk på musik som de inte visste att de tyckte om, säger maken.

undefined
Vi har gjort allt vi drömde om. Det säger musikerparet Ola och Inga-Lill Sjönneby som hoppas att nya visioner ska få liv i Tandla skola.

Han har precis bytt tjänst och arbetar nu som kyrkomusiker i Kafjärdens församling. 

– Vår vision var att ryktet skulle gå; i Tandla är det alltid bra musik. 

undefined
Spår av en musikaluppsättning samt 70-talskläder finns bevarade.

Föga förvånande var det bostadens möjligheter för konsertverksamhet som paret föll för 2006. Tandla skola var i bruk fram till 1965. 

– Då hyrde Lantbruksdata in sig och räknade ut sista siffran i personnumret till hela Sveriges befolkning födda före 1970.

Därefter förvandlades de 537 kvadratmeterna till privatbostad. En fallfärdig sådan när paret tog över.

– Huset var nära döden, vi har gjort fruktansvärt mycket. Det hade nog inte gått många år till innan det rasat ihop, säger Ola som även kan titulera sig snickare.

undefined
Vissa planscher fanns på vinden, andra har smugit sig in från andra skolor.

Den nuvarande scenen var en gång två salar med en vägg emellan, småskola på ena sidan, folkskolan på den andra.

– Vi rev väggen och byggde scen. Bänkarna kommer från ett baptistkapell.

Otaliga är de historier som ortsbor delat med sig av och en viss lärare tycks återkomma.

– Helmer Bylin var en ökänd folkskollärare från 1921 till 1956. Dåliga elever gav han stryk, de duktiga var han snäll mot. Hans son, som var 90 år när vi flyttade hit, kom på besök och sa att pappan var som Dr Jekyll och mr Hyde. 

undefined
Klassfoton från förr – Tandla skola var i bruk till 1965.

Sonen berättade om några torparkillar som folkskolläraren gick hårt åt. De kom att bli trakten trogna och i vuxen ålder väntade vedergällning. 

– En kväll när Bylin skulle in till Hållsta stod de i buskarna och väntade. Sen fick han betalt för gammal ost. 

undefined
När Ola och Inga-Lill Sjönneby föll för Tandla skola var visionen att bjuda folk på musik de inte visste att de tyckte om. "Men nu är vi färdiga".

Men det saknas inte heller solskenshistorier. En sådan framkom på en hembygdsträff.

– En snubbe som var förlamad från midjan och neråt berättade om 50-talet. Han stod i mål i fotboll med hjälp av en ställning som pappan tillverkade och på utflykterna bar klasskompisar honom på ryggen. Man tänker att de var taskiga förr när någon utmärkte sig. Men han fick vara med överallt. 

undefined
Den forna lärarinnebostaden är numera ett sovrum.

När det begav sig var nedervåningen en trea för överläraren och ovanvåningen en etta med kök för småskollärarinnan samt en etta för städerskan. Numera är det ett hem där inte alla ytor används. Barnen är utflugna och pandemin kom att markera ett naturligt avslut på den musikaliska verksamheten. Dessutom har båda bytt jobb och pendlar.

– Det känns tokigt att bo här och inte utnyttja lokalerna. Vi vill gärna hitta något i Kjula eller Jäder, säger Ola. 

Inga-Lill sticker inte under stol med att det ändå finns ett mått av vemod.

– Som bostad betraktat är det ett väldigt fint hem. Men att vi är färdiga med verksamheten är det ingen tvekan om. Nu är det dags att någon annan tar vid. 

undefined
När paret köpte bostaden 2006 var den i dåligt skick. "Vi har gjort fruktansvärt mycket. Det hade nog inte gått många år till innan allt rasat ihop."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!