När dragstern kom till skolan

Nio minuter och trettioåtta sekunder. Det är rekordet för hur snabbt man plockat isär och byggt ihop en dragster. Men när Kent Carlsson undervisar blivande mekaniker på Rekarnegymnasiet får de hålla till godo med teori.

Racing-150412VK.jpg

Racing-150412VK.jpg

Foto:

Eskilstuna2015-04-13 21:00

Se, men inte röra – det är strikta regler som gäller när Kent Carlsson visar sin monsterbil. Som en av tio mekaniker i team Micke Kågered Racing vet han vikten av säkerhet. Och eftersom bilen är minutiöst genomgången efter vintern vågar han inte riskera att något går snett inför tävlingssäsongen.

Det blir alltså ingen provåkning i dragstern – som med sina 8 000 hästkrafter kan accelerera upp till 530 kilometer i timmen inom loppet av fyra sekunder. I stället får fordonsprogrammets elever lära sig vikten av att vara noggrann som mekaniker och vilka möjligheter det kan leda till.

– Jag har själv varit en värsting på gatan. Det är därför vi gör det här, vi försöker lyfta bort dem från gatan och visa att man kan vara värst på banan i stället.

Dragstern används i dragracing, som är världens snabbaste motorsport, och är byggd för att köra 304,8 meter på kortast möjliga tid. Efter ett sådant lopp är motorn förbrukad, berättar Kent Carlsson.

– När den sista bilen gått i mål har vi 90 minuter på oss att plocka isär och bygga ihop hela bilen igen.

Tävlingsföraren Micke Kågered är regerande europamästare i dragracing – ett resultat som enligt Kent Carlsson beror till lika delar på förarens talang och mekanikerteamets skicklighet.

– Det finns inget utrymme för misstag.

Den sju och en halv meter långa knallorange bilen liknar inget annat fordon och väcker intresse hos så väl lärare som elever.

– Jag har aldrig sett en sån här förut, säger Ibro Lugonia som går andra året på fordonsprogrammet.

Själv är han dock inte intresserad av motorsport och föredrar Mercedes framför racingbilar.

Se Kent Carlsson visa monsterbilen i Eskilstuna-Kurirens webb-tv-inslag!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om