– Det kommer att bli ett kommunalråd som kommer att bli ansvarigt för näringslivet nästkommande mandatperiod så det kommer att vara ett tydligare fokus från politiken på näringslivet, säger Moderaternas gruppledare Jari Puustinen.
– Det blir en tuff mandatperiod, men näringslivet kommer att få mer ljus på sig.
Det kommer inte att tillsättas någon ny kommunalrådstjänst utan näringslivsfrågorna kommer att läggas på någon av de åtta befintliga kommunalrådsposterna. Enligt Jari Puustinen kommer det kommunalrådet även att få ansvar för frågor kring upphandling och IT. Majoriteten har ännu inte berättat vilken person som får den aktuella kommunalrådsposten och därmed blir kommunens ansikte utåt mot näringslivet.
– Vi har fått en post ledig efter att Centern lämnade majoriteten. Vi tittar på hur ska vi formera oss som majoritet och politik inför nästa mandatperiod, säger Jari Puustinen.
– Vi kommer att ta beslut om det här i fullmäktige den 10 november, men vi kommer att vara klara innan dess givetvis.
Majoriteten kommer att presentera ett paket med åtgärder för att stärka näringslivsklimatet. Enligt kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) finns det en dubbelhet i utvecklingen i det lokala näringslivet. Å ena sidan går den lokala industrin bra och många företag väljer att etablera sig och investera i Eskilstuna. Å andra sidan har restaurangbranschen och besöksnäringen fortfarande inte hämtat sig helt efter pandemin.
Majoriteten menar att trygghetsfrågan är viktig för att Eskilstuna ska kunna vara en bra stad att driva företag i.
– Det är ett långsiktigt arbete och det ska vi också steppa upp ännu mer, säger Jari.
Majoriteten stödjer Tillväxtrådets förslag om att Eskilstuna ska bli Sveriges bästa kommun för små och medelstora företag, så kallade SME-företag.
– Det vi har tagit fasta på i vår majorietsförklaring är att rigga organisationen för att också möta upp mot det. Vi gillar den där tanken. Vi tycker att det är bra. Det blir dels en metodik för att verkligen vrida och vända på allt för att komma dit, att resan i sig blir målet, säger Jimmy Jansson.
Han menar att man vill knyta ihop de delar som ligger nära näringslivet i organisationen.
– Bemötandefrågor, tillstånd, hur lång tid det tar, avgifter, attittyder, ungdomars möjligheter att prova på företagande - allt det där för att verkligen vrida och vända för att se hur vi kan förbättra oss.
Enligt Jimmy kommer det att bli mycket hårdare krav på organisationen att leverera utifrån företagens och näringslivets villkor.
– Det är ändå där resurserna skapas.
Enligt Jari ska kommunen se över sina avgifter till företagen när det gäller tillsyn och kontroller.
– Där ska vi helst ligga under Sverigesnittet.
Jari säger att han har fått synpunkter från företagare om att vissa förvaltningar gör nitiska tolkningar av lagstiftningen jämfört med andra kommuner. Han menar att kommunen behöver jobba internt för att öka förståelsen för företagarnas vardag.
– Vi kan bli mycket bättre och framförallt få en bättre förståelse för näringslivet och vice versa. Ibland måste faktiskt näringslivet förstå att det är en process som finns inom det offentliga.
När det gäller detaljplaneprocessen tycker Jimmy inte att den är långsam i Eskilstuna.
– Vi hade ju väldigt tydliga målsättningnar under förra mandatperioden för att snabba upp den processen och det skulle jag säga att det har gjorts. Det finns en nedre gräns för hur snabt man kan få fram en detaljplan om man inte ska bryta mot lagen.
Majoriteten vill även skapa större möjlighet för UF-företagande på gymnasiet.
Jimmy menar att kompetensförsörjningen är central. Han är osäker på hur hårt en konjunkturnedgång kommer att slå mot Eskilstuna.
– Vi har ett otroligt stort arbetskraftsbehov. Det kan hända att det ändå blir så att vi upprätthåller en hyggligt god situation på arbetsmarknaden under förutsättning att vi lyckas utbilda människor för att komma i jobb och att männskor skolar om sig till de sektorer där det fortsatt finns behov.
Han menar att det finns skäl till oro.
– Om byggbranschen börjar bli i kraftig gungning är det fara å färde för stora delar av näringslivet i övrigt.