– Ska vi uppnå målet att omsätta en miljard kronor inom besöksnäringen till 2020 är det nästan ett krav att vi får till en kongresshall. Det kan i sin tur genera att någon hotellkedja kanske bygger ett hotell till i Eskilstuna, säger Göran Pettersson.
Han är ordförande i Destination Eskilstuna Näringsliv Ekonomisk Förening, DeNeF, som har hållit sin första ordinarie stämma.
DeNeF är efterföljare till den aktieägarförening som tidigare företrädde de privata aktieägarna i Eskilstuna Marknadsföring. Eskilstuna Marknadsföring ombildades i vintras till Destination Eskilstuna med kommunen som ensam ägare.
Av de cirka 120 medlemmarna i den gamla aktieägarföreningen har ett 80-tal valt att gå med i DeNeF.
– Målsättningen är att vi ska nå hundra medlemmar i år, säger Göran Pettersson.
DeNeF:s uppgifter består bland annat av att föreslå ledamöter till Destination Eskilstunas styrelse som helt och hållet ska bestå av representanter för näringslivet. DeNeF ska även slussa in pengar från näringslivet i det kommunägda Destination Eskilstuna.
Pengarna kommer bland annat från de serviceavgifter som medlemmarna i DeNeF betalar.
– Nu har vi ungefär 600 000 -700 000 kronor. Målsättningen är att vi ska få ihop en miljon kronor som vi kan lägga in i olika projekt, säger Göran Pettersson.
Från kommunalt håll finns det förhoppningar om att föreningen på sikt ska kunna bidra med uppåt tio miljoner kronor per år till Destination Eskilstuna. Jimmy Jansson (S) är kommunstyrelsens ordförande.
– Nu går ju vi in med offentliga medel inledningsvis för att få snurr på det här. Om man tittar på andra kommuner som har ett liknande destinationsbolag så behöver skattebetalarna till slut inte gå in med några pengar alls utan de blir själförsörjande därför att det genereras resurser i näringslivet som sedan kanaliseras till det här bolaget som sen jobbar så att det genereras ännu mer resurser.
Den viktigaste frågan för DeNeF är enligt Göran Pettersson att det byggs en kongresshall i Eskilstuna. Han vill därför dra igång en förstudie om en kongresshall.
Martin Roos, vd för Destination Eskilstuna, säger att marknadsbolaget kan tänka sig att samverka med föreningen om en sådan förstudie.
– Jag ser att man måste sätta ner foten och verkligen utreda om det finns en marknad för ett nytt möteshus. Det finns en etableringsstudie som vi har tagit fram underlag för att kicka igång. Vi väntar bara på att vi får med oss fler partners för att finansiera den studien, säger han.
Göran Pettersson säger att en annan viktig fråga för näringslivet är skyltningen vid E20.
– Vi ska bilda en arbetsgrupp som ska arbeta med skyltfrågan ute vid E20 som vi tycker är bedrövlig just nu, säger han.
Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson:
– Det vi tittar på nu är om det finns någon robust privat aktör i Eskilstuna som i ett samarbetsavtal med till exempel Destination Eskilstuna skulle kunna tänka sig att ta ansvar för både investeringen och driften av en sån här skylt mot att den också förhoppningsvis kommer att kunna tjäna lite pengar på det.
Göran Pettersson menar att ytterligare en viktig fråga gäller konsertstrategin i kommunen.
– Vi tycker att det är fel upplägg att ett kommunalt bolag ska driva konserter. Vi tycker att det är näringslivet, att det är våra medlemmar, som ska driva den sortens verksamhet här i stan.
Jimmy Jansson anser att det finns en relevans i kritiken.
– Där måste vi försöka hitta en mer balanserad hållning. Jag tror att Eskilstunaborna är beredda att betala - inte hur mycket som helst - men beredda att betala för ett bra utbud av musik, kultur och konserter.