Eskilstuna kommun bjuder in företagare till näringslivsdialoger i syfte att stärka företagsklimatet. Vid dialogerna medverkar bland andra politiker och tjänstemän. Vid den digitala dialogen den 18 februari var temat centrum med fokus på trygghet och attraktivitet.
Sarita Hotti, socialdemokratisk ordförande i stadsbyggnadsnämnden, sa att kommunen för cirka tio år sedan konstaterade att det bor alldeles för få människor i centrum.
– Redan där börjar vi ett fantastiskt samarbete med fastighetsägarna där vi samfinansierar vårt torg och vår Kungsgatan för att bygga om dem och göra dem attraktivare.
Hon menade att torget och Kungsgatan nu måste fyllas med ett innehåll samtidigt som beteendemönstret har förändrats.
– Internethandeln har kommit, den växer och vi ser att det är tomma lokaler och handeln har det ganska så tufft. Då måste man se vad kan vi då göra?
– Kommunen kan inte göra det här ensamt på något sätt utan vi måste verkligen samverka.
– Den diskussion som vi ofta hamnar i är parkeringar och byggnation och jag hävdar fortfarande att ja, vi måste bygga på vissa parkeringar för att vi måste få in fler attraktiva bostäder i centrum för att öka antalet människor som vistas där per automatik.
Sarita Hotti menade att det fortfarande finns några platser i centrum som inte är så attraktiva.
– Vi har Ridhusplan, vi har Kungsplan som inte är speciellt attraktiva idag, som inte upplevs som trygga som vi kanske behöver jobba vidare med.
Anders Orre arbetar på Corem som bland annat förvaltar Cityhuset i Eskilstuna. Han menade att det är viktigt med tillgängligheten till centrum.
– Det innefattar ju både parkeringar och allt det här. Idag har vi begränsat med parkeringar, vi har väldigt mycket arbetsplatser, det kommer att bli ännu mer bostäder, sa han och fortsatte:
– Skyltning är också en viktig del.
Per Tängerstad är partner på Capman som 2018 förvärvade Assas stora kontors- och industrifastighet i centrala Eskilstuna.
– Man ska vara väldigt restriktiv med att lägga stora skolor centralt för stora skolor är mörka kvällar och helger.
Han menade att tryggheten är viktig och att man inte ska skapa ödslighet. Han tycker att det är viktigt att vara tydlig med vad man egentligen vill erbjuda.
– Industri, idrott och musik tycker jag är varumärken som man verkligen kan satsa på.
Ola Bjerding, förvaltningschef kultur- och fritidsförvaltningen, konstaterade att Eskilstuna inte har någon riktig stadsscen.
– Stan har ingen riktig stadscen som kan ta emot större produktioner, det som man förr kallade A-produktioner, som ska kunna lossa och lasta på ett enkelt sätt. För mig är det väldigt, väldigt viktigt. Vi har en del scener, men vi har inte de som gör att man på ett enkelt sätt kan ta sig in och att det kan hända saker i stan. Så för mig blir det ganska naturligt den här diskussionen som vi gör i kommunen nu med kultur- och kongresshus.
Per Tängerstad menade att Eskilstuna kan bygga vidare på det som staden redan har.
– Jag har ju tidigare nämnt riksintresset för industristaden som en väldigt central del. Det kan man absolut bygga vidare på. Så att man behöver inte hitta på nya grejer egentligen, man kan bara utveckla det man redan är världsledande på. Man har världsledande industrier. Det finns väldigt mycket kulturer från hela världen samlat inom respektive intenationellt bolag.