Näringslivsdialog med centrum som tema

Årets första näringslivsdialog äger rum den 18 februari. Temat är centrum med fokus på attraktivitet och trygghet. 

Christina Blomberg, stadsutvecklingsstrateg Eskilstuna kommun med fokus på centrumutveckling, och Marie Svensson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Christina Blomberg, stadsutvecklingsstrateg Eskilstuna kommun med fokus på centrumutveckling, och Marie Svensson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Foto: Joachim Sorbe/Pressbild

Eskilstuna2022-02-17 17:22

Eskilstuna kommun fortsätter att bjuda in företagare till näringslivsdialoger. Syftet är att stärka näringslivsklimatet. Vid dialogerna deltar företagare, politiker, tjänstemän och näringslivsrepresentanter. 

undefined
Christina Blomberg är stadsutvecklingsstrateg Eskilstuna kommun med fokus på centrumutveckling.

Bland de medverkande vid den digitala näringslivsdialogen den 18 februari finns Niklas Edmark, näringslivsdirektör, Per Tängerstad, Capman Real Estate, Anders Orre, Corem och Linda K Nordfors, konstnär, entreprenör och ordförande PUNKS. Moderator är Ulrika Riseby från Great Consulting med Malin Dalmén från näringslivskontoret som sidekick.

Eskilstuna växer och planerar för att år 2030 ha cirka 130 000 invånare. Christina Blomberg är stadsutvecklingsstrateg Eskilstuna kommun med fokus på centrumutveckling. Hon menar att det faktum att kommunen växer ställer nya krav på stadskärnan. 

– Ett attraktivt centrum är ett ansikte utåt för hela kommunen och det är någonting som är viktigt för alla, säger hon.  

Hon tycker att näringslivsdialogen är ett bra sätt att fånga upp vad näringslivet tycker och tänker. 

– Som kommun behöver man ha örat mot marken hela tiden. 

undefined
Flera tomma lokaler syns i centrum. Den fysiska handeln står inför en rad utmaningar, till exempel i form av ökad e-handel.

Christina Blomberg menar att känslan av otrygghet i centrum har ökat. 

– Det bästa sättet att komma tillrätta med den här otryggheten är att göra insatser som ökar besöksflödena till centrum. 

Hon jobbar tillsammans med fastighetsägarna för att hitta ett nytt innehåll som kommer att attrahera Eskilstunaborna. 

– Hela detaljhandeln genomgår ett stort paradigmskifte nu och det är bara för oss att följa med i den utvecklingen och hitta nya verksamheter, nya besöksanledningar.

Hon menar att restauranger och upplevelsebaserade verksamheter har börjat ta över handelns roll som motor för besöksflöden i stadskärnan.

– Vi lägger mer och mer pengar på att konsumera upplevelser, säger hon. 

– Då ska utbudet följa den trenden tänker jag. 

undefined
Kommunen tittar på om den kan använda den gamla Centrumbiografen på flera sätt. Lokalen disponeras av kultur- och fritidsförvaltningen.

Kommunen tittar på om den kan använda den gamla Centrumbiografen på flera sätt. Lokalen har disponerats av kultur- och fritidsförvaltningen sedan Fristadstorget gjordes om. 

– Jag tror att vi skulle kunna få många fler föräldrar som vuxenvandrar på stan till exempel om det är lätt att få information om hur det går till, lätt att komma i kontakt med de som arrangerar och då skulle en sådan här lokal kunna vara ett effektivt ansikte och skyltfönster för att rekrytera engagerade medmänniskor, säger Christina. 

undefined
Socialdemokraten Marie Svensson är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Den framtida utvecklingen påverkas bland annat av pågående projekt som Kunskapsstråket, Resecentrums utveckling och arbetet med att pröva att bygga en kongress- och kulturanläggning. Socialdemokraten Marie Svensson är ordförande i kultur- och fritidsnämnden. 

– Jag tycker att nu är det dags att kulturen måste få ta mer plats. Det är utifrån att vi är en stor stad och att kulturen är viktig. Kulturen har betydelse för alla människor och då handlar det både om att man ska kunna få ta del av den, men också skapa goda möjligheter för fria kulturutövare, säger hon och fortsätter:  

– Det skapar arbetstillfällen och det är bra för besöksnäringen, det är bra för centrum. 

Hon ser gärna en uppväxling av det årliga programmet för vad som ska hända på Fristadstorget. 

– Att det finns att utbud som är lite större, lite bredare. Vi behöver fylla på den här paletten med saker som kommer att hända. 

– Jag ser gärna en uppväxling av det och gärna i dialog med delar av näringslivet och att man kan göra en del saker tillsammans. 

Näringslivsdialoger

Eskilstuna kommun bjuder in företagare till näringslivsdialoger. Syftet är att stärka näringslivsklimatet. Vid dialogerna deltar företagare, politiker, tjänstemän och näringslivsrepresentanter. Dialogen den 18 februari har centrum som tema med fokus på attraktivitet och trygghet. Kommunen planerar även att genomföra näringslivsdialoger på andra teman den 29 april, den 30 september och den 25 november. På kommunens hemsida kan man ta del av tidigare dialoger och se sändningarna i efterhand. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!