Det var en hel del som trotsade väder och vind och tog sig ut till Närjeholmes stadsodling på fredagsförmiddagen.
Barnen från de närmaste förskolorna kom, de boende på Närjeholme kom och inte minst Eskilstuna gardet kom och underhöll med det mesta från marschmusik till Village People och Bee Gees.
I den mindre delen har man redan ställt ut odlingslådor, som målats med Falu rödfärg för att hålla mördarsniglar borta, och här ska alla förskolebarn själva kunna plantera de grönsaker man vill se på lunchborden på skolorna.
Här på en yta av lite drygt 1 000 kvadrat finns plats för lite enklare odlingar som lök, morötter, rädisor och rödbetor, och här finns ett stort antal insektsholkar uppsatta på stängslet som ramar in odlingen.
På andra sidan gång- och cykelvägen finns den större delen av stadsodlingen - nära 4 000 kvadrat - som är öppen för allmänheten.
Också här ska odlas grönsaker och rotfrukter. Än så länge är bara två av sammanlagt 20 planerade stora bäddar klara, men det ska ordningsställas de närmaste veckorna. Också här är i det i första hand förskolor som ska få ta del av godsakerna. Men en viss del kan säljas till allmänheten också.
Det är i alla fall förhoppningen från AMA:s sida.
– Det här är ett AMA-projekt och det betyder att vi sätter in arbetsmarknadsmässiga insatser för långtidssjukskrivna, och samtidigt bidrar vi till miljömässiga insatser eftersom vi kortar ned transporterna av livsmedel, säger enhetschefen för AMA i Eskilstuna, Fredrik Krait, som tillsammans med ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, Marie Svensson planterade ett Åkeröträd vid invigningen.
Alla förskolor i Eskilstuna som vill är välkomna till Närjeholme för att få en överblick om hur allt går till från frösådden till skördandet och det att de färdiga god- och grönsakerna kommer på matborden.
– Vår odling ligger väldigt nära staden, det är en stor fördel, fortsätter Fredrik Krait. Men vill man ha odlingar än närmare skolan så kan vi ordna det också. Då ställer vi ut en odlingslåda direkt på skolan.
Samma erbjudande går man också ut med till de privata fastighetsägarna. Men då är det inte kostnadsfritt.
Dessutom bidrar man till att skapa en biologisk mångfald och öppnar dörren för exempelvis biodlare eller fågelskådare som vill nå ut med information.
2 juni arrangerar AMA tillsammans med Ornitologiska klubben i Eskilstuna (OKE) ett två timmar långt kvällskvitter, där man har förhoppningar att kanske både få se och höra näktergalen och sävsångaren.
10 juni arrangerar Eskilstuna biodlareförening en informationskväll för att om möjligt få fler att vilja bli biodlare.