Närproducerad mat året om: "Vertikal odling"

Mälardalens högskolas, Mdh:s, student Matteo Masoudi utvecklar ett odlingssystem som innebär minskad påverkan på miljön samt tillgång till närproducerade råvaror året om.

Matteo Masoudi är entreprenör och driver företaget Veponic.

Matteo Masoudi är entreprenör och driver företaget Veponic.

Foto: Veponic

Eskilstuna2021-01-29 05:59

Matteo Masoudi är entreprenör och driver företaget Veponic. Han arbetar med att utveckla ett system för vertikal odling, odling på höjden. Målet är att göra Sverige självförsörjande på grundläggande råvaror.

– Det här var en del av mitt examensarbete på Mdh 2017-2018. Det bygger på att använda LED-lampor med samma våglängder som solen och kunna odla mat mitt inne i stora städer, förklarar Matteo Masoudi.

Efter tiden på Mdh bildade han företaget Veponic och lärde sig mer detaljer om odling för att kunna få ihop ett så bra system som möjligt.

– Nu har vi börjat köra ett prototypsystem, ett litet rum, där vi odlar småbladsväxter. Men vi fokuserar på att ta fram ett system så att vi kan odla tomater. I matväg är det just tomater vi importerar mest i Sverige i dag.

undefined
Matteo Masoudi är entreprenör och driver företaget Veponic.

När han har tagit steget till tomater väntar sen gurka, paprika och sallad.

– Vertikal odling finns sen tidigare, men detaljen är hur det sker i mitt system som är skillnaden mot andra. Vi kör tester på Mdh nu som ska spegla det vi ska göra senare, när vi skalar upp. När jag har hittat det optimala systemet bygger vi upp en större anläggning senare under året och vårt dagsmål är att kunna leverera tomater till butiker redan i början av nästa år.

Deras lokal i dag är helt isolerad från solen, ett lager där de har en ny våning för varje meter. Rummet är fem gånger tre meter litet och rymmer 30 kvadratmeter odling.

– Vi använder näringstillsättning via vattnet i stället för jord till växterna. Det går vattenkanaler under växterna där rötterna når ner och suger upp vattnet. På så vis minskar vi vattenanvändningen med 95 till 99 procent. Det vatten som växterna inte suger upp går tillbaka i systemet som vi återanvänder.

undefined
Matteo Masoudi arbetar med att utveckla ett system för vertikal odling, det vill säga odling på höjden. Målet är att göra Sverige självförsörjande på grundläggande råvaror.

Han förklarar att när systemet är klart ska det vara automatiserat med robotar som plockar växter och grönsaker.

– Det här är produktionsriktigt och ekonomiskt relevant på dagens marknad. 24 timmar efter vår skörd kan det finnas på matbordet hos svenska folket. Det är en stabilitet för landet och även väldigt bra för klimatet med mindre transporter.

Det startade med att han studerade på Mdh och civilingenjörsprogrammet med inriktning energisystem till att nu ha gått över till att kunna producera odlad mat året runt.

– Jag vill motivera fler att engagera sig runt mat, jag vill att folk ska komma i kontakt med maten igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!