Kommunrevisionen har tillsammans med revisionsbolaget KPMG kartlagt och granskat kommunens fritidshemsverksamhet.
Enligt rapporten arbetar inte tillräckligt med behörig personal i verksamheten. Av 142 tjänster är det endast tio som utgörs av personal som är behörig att arbeta i fritidshem. 54 av tjänsterna är tillsatta av personer som inte har någon utbildning för att arbeta med barn alls.
Förutom kompetensbristen visar granskningen även att den tilldelade kostnaden per elev i fritidshem landade på 35 000 kronor i Eskilstuna under 2021 – vilket är drygt 8 000 kronor lägre än i övriga landet. Utöver det pekas även flera av lokalerna ut som bristfälliga och beskrivs försvåra möjligheten att bedriva en fullt stimulerande verksamhet. Bland annat påpekas att fritidshem ofta använder lokaler som egentligen är avsedda för skolverksamhet.
Sammantaget handlar det alltså både om brist både på behörig personal och på ändamålsenliga lokaler.
– Vilket gör att verksamheten inte fullt ut, och inte likvärdigt, kan stimulera elevers utveckling och lärande och inte heller erbjuda meningsfull fritid och rekreation, säger Tommy Kvarsell (SD), ordförande för kommunrevisionen, i ett pressmeddelande.
När Eskilstuna-Kuriren kontaktar Kvarsell på måndagsförmiddagen berättar han om bakgrunden till granskningen:
– Vi har tidigare sett att man missat mycket av verksamheten i grundskolan och fritidshemmen har varit en del av det. Vi gjorde därför den här granskningen och fick bekräftat på flera områden att fritidsverksamheten inte är någon prioriterad verksamhet, säger han.
Vidare understryks det även i rapporten att fritidshemsverksamheten bör ha en roll i det förebyggande och stödjande arbetet för att förhindra att fler unga hamnar i destruktiva miljöer, det genom att erbjuda en fungerande stimulerande verksamhet.
– Det här är inte bara en förvaring utan en del i grundskolans verksamhet där man utbildas och utvecklas på många sätt, samtidigt som man får ha lite roligt i en kreativ miljö. Det gör att man tycker det är roligt att utvecklas och inte hamnar i de här nätverken, säger Kvarsell.
Grundskolenämndens ordförande Mikael Edlund (S) håller med om att fritidsverksamheten är viktig för att förhindra att unga hamnar i destruktivitet och säger att kommunen strävar efter att förbättra verksamheten.
– Vi kommer lägga än mer resurser framåt för vi vet att en bra fungerande fritidsverksamhet är en förutsättning för många barn, säger han.
Samtidigt säger Mikael Edlund att de är medvetna om att det är brist på det som förut kallades fritidspedagoger, det som i dag heter lärare med inriktning fritidshem, i Eskilstunas fritidshem. Det för att det är en generell brist på yrkesgruppen i hela Sverige.
– Därför har vi inlett samtal med Mälardalens Universitet för att se om de skulle vara intresserade av att starta en utbildning av lärare riktade mot fritidshem.
Att den tilldelade kostnaden per elev i fritidshem är så pass låg är även något som gäckar kommunen, berättar Mikael Edlund. I jämförelse med andra kommuner i det samarbetsnätverk som kommunen arbetar i har de lagt märke till att Eskilstuna ligger lågt jämfört med andra.
– När vi jämför verksamheterna med antalet inskrivna barn och så vidare så kommer vi fram till att siffrorna inte kan stämma. Så nu har vår ekonomichef i uppgift att titta till och försöka rätta till det här. För när vi ser omfattningen på verksamheten, antalet anställda och inskriva barn, går det inte att finansiera med den siffran, säger han och fortsätter:
– Men vi ligger oerhört billigt i fritidshem även om vi inte har de korrekta siffrorna – det är min bedömning. Därmed bör vi öka anslagen.
I rapporten framkommer det att många av fritidshemmens lokaler inte är anpassade för verksamheten utan är vanliga klassrum. Hur ser du på det?
– Det vet vi och vi tittar på hur vi ska göra. Vi svarade på en SOU (statlig offentlig utredning reds anm) i våras som riksdag och regering så småningom ska besluta om och där står det väldigt tydligt att fritidshemslokalerna inte ska vara i skolmiljö. Efter den har vi tittat djupare på hur vi ska hitta lämpliga lokaler i anslutning till skolorna som inte är skolmiljö, säger Edlund.