Tidningen kunde i samarbete med Expo nyligen avslöja hur den ideella föreningen Kulturarvet med säte i Flen är en dold frontorganisation för Nordiska motståndsrörelsen, NMR.
Majoriteten av dem som deltog vid föreningens konstituerande möte på Dunkers församlingshem i Malmköping i december i fjol är sedan flera år engagerade i den nynazistiska organisationen. Bland dem finns fem sörmlänningar, varav tre är bosatta i Eskilstuna.
En av Eskilstunaborna är en man i 30-årsåldern vars engagemang inom NMR sträcker sig flera år tillbaka. Han dömdes 2018 för olaga affischering sedan han tagits på bar gärning när han gick runt i centrala Eskilstuna och satt upp klistermärken med högerextremt innehåll till stöd för organisationen. I polisförhör förklarade mannen sitt agerande med att han ville "sprida budskap".
På den ryska sociala medieplattformen VK finns ett användarkonto i mannens namn som följer en rad profilerade NMR-aktivister och andra högerextremister. Samma konto har delat NMR-bilder och gillamarkerat flera NMR-sidor. På den krypterade meddelandetjänsten Telegram finns ett konto kopplat till mannens telefonnummer som är med i olika NMR-grupper.
Mannen är sedan flera år tillbaka anställd inom vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun och har dagligen kontakt med personer som tar del av kommunens stödinsatser.
Johan Lindström, förvaltningschef på vård och omsorgsförvaltningen, bekräftar att man känner till att mannen har varit engagerad inom Nordiska motståndsrörelsen. Enligt förvaltningschefen har arbetsgivaren pratat med mannen om detta, och denne ska då ha försäkrat att han lämnat organisationen.
– Vi har blivit kontaktade om det här tidigare, och jag vet att man har pratat med den här killen och att han har tagit avstånd från den här nazistiska organisationen nu. Det är den uppfattning jag har utan att ha fördjupat mig i det här, säger han.
Enligt mina uppgifter är han fortfarande i allra högsta grad aktiv i organisationen.
– Det är komplext. Vi som arbetsgivare kan inte eftersöka eller ha några synpunkter på våra anställdas politiska engagemang och åsikter. Däremot kräver vi att man ställer sig bakom Eskilstuna kommuns värdegrund, och det har den här aktuella personen gjort, och det finns inga som helst klagomål eller synpunkter från arbetsgruppen eller brukare påhans bemötande eller värdegrund.
Nordiska motståndsrörelsen är en nynazistisk organisation som hyllar en ideologi som såg homosexuella, minoriteter och funktionsnedsatta – grupper den här mannen möter dagligen i sitt arbete – som undermänniskor som skulle utrotas. Är aktivism till förmån för en sådan organisation förenligt med kommunens värdegrund?
– Den organisationens värderingar är väldigt långt ifrån Eskilstuna kommuns, och en person som på riktigt delar dem kan inte stå bakom Eskilstuna kommuns värderingar och ska inte jobba hos oss. Men i praktiken finns det inga sådana indikationer i det här ärendet.
Litar du på att han behandlar alla brukare han möter – minoriteter, funktionsnedsatta, homosexuella – med samma respekt?
– Det är den bilden jag har. Det följer arbetsledningen upp, och naturligtvis extra noggrant i ett sådant här läge.
Tidningen har sökt och fortsätter att söka mannen.