Nej, ingen har spridit ut förgiftat kött i Eskilstuna

Tusentals Eskilstunabor har delat inlägg i sociala medier om att gift ska ha spridits ut i skogen för att döda hundar. Men varken polis eller länsstyrelsen kan bekräfta detta. – Det här ryktet brukar gå varje år vid den här tiden, säger Mia Runnérus, djursjukhuschef i Strömsholm.

Foto:

Eskilstuna2016-03-31 15:40

Det var under måndagskvällen som Torshällabon Fredrik Fallgren var ute på sin dagliga kvällspromenad tillsammans med sin ettåriga blandrashund Fernando.

Efter promenaden gick de båda hem och la sig men på morgonen märkte Fredrik Fallgren att det var något som inte stämde.

– Jag märkte att hunden mådde jättedåligt. Han började vingla och hade svårt att hålla balansen. Jag förstod att det var något han hade fått i sig. Tankarna började gå att han inte kommer att klara sig, att man var tvungen att ta bort honom, berättar han för Eskilstuna-Kuriren.

Direkt uppsökte de veterinären och fick beskedet att hunden fått i sig glykol under promenaden och dessvärre inte skulle klara sig.

Fredrik Fallgren är dock inte den enda hundägaren som blivit drabbad.

– Varje år vid den här årstiden får vi in flera fall av glykolförgiftning, säger Alke Enderle, legitimerad veterinär vid Evidensia djurskydd med specialisering inom sjukdomsfall för hund och katt.

Glykol, som förekommer i kylarvätska för bilar, är något som lätt kan läcka ut från bilar. Många hundar tycker att glykol smakar gott och slickar därför i sig det, men i själva verket är det väldigt giftigt och angriper djurets njurar.

– Det farliga är att man ofta inte ser när hunden har fått i sig det. Märker man det måste man uppsöka veterinär omedelbart, säger Alke Enderle.

Mia Runnérus, djursjukhuschef och veterinär på specialistdjursjukhuset i Strömholm, berättar att de under de senaste veckorna fått in några fall av glykolförgiftning.

– Det är inget som tyder på att det är mer än andra år, men det är mer än vad det var under hösten. Det här brukar vara säsongsbetonat, säger hon.

Att någon medvetet skulle ha placerat ut glykol eller annat gift i naturen finns det ingen som bekräftar. Varken polis eller länsstyrelsens djurskydd har tagit emot någon anmälan.

– Vi har aldrig tagit emot någon anmälan om något sådant, säger Ann Jaconelli, distriktsveterinär vid länsstyrelsens djurskydd.

– Det här ryktet brukar gå varje år vid den här tiden. Någon har varit med om att hunden har fått avlivas på grund av etylenglykolförgiftning och någon kanske sedan lägger ut detta på Facebook. Därefter kan det spridas vidare och skapa osäkerhet eller rykten om förgiftning. Jag kan dock inte uttala mig om någon medveten förgiftning har skett eller inte, säger Mia Runnérus.

Folklivsforskaren Bengt af Klintberg är av samma uppfattning.

– Rykten om utplacerat gift har cirkulerat i flera års tid på olika platser. Många hundägare blir oroliga när något sådant händer och så sprids det vidare. När det gäller förgiftning går det dock inte att avvisa att det finns verklighetsbakgrund, säger han.

Det finns ingen direkt anledning att vara orolig som hundägare, anser Alke Enderle och Mia Runnérus, men båda betonar att hålla uppsikt vad hundarna äter utomhus.

– Viktigt är också att tänka på det här om man håller på med bilar. Glykol är ett väldigt farligt gift, inte bara för djur utan också för barn. Var försiktiga när ni handskas med detta så det inte läcker ut på marken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!