Nej till gymnasieskola i Telegrafhuset

Fastighetsbolaget Bergsporten får inte göra om lokalerna i Telegrafhuset på Fristadstorget till gymnasieskola. Både stadsbyggnadsnämnden och Länsstyrelsen har sagt nej.

Fastighetsbolaget Bergsporten får inte bygglov för att anpassa lokalerna i Telegrafhuset till gymnasieskola.

Fastighetsbolaget Bergsporten får inte bygglov för att anpassa lokalerna i Telegrafhuset till gymnasieskola.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna2020-12-02 17:30

Det Uppsalabaserade företaget Bergsporten har ansökt om bygglov för en gymnasieskola i det byggnadsminnesförklarade stora tegelhuset på Fristadstorget 2, mer känt som Telegrafhuset. Men stadsbyggnadsnämnden beslutade i oktober att avslå ansökan.

Enligt gällande detaljplan får huset rymma bostäder samt centrumverksamhet såsom handel, service och kontor. För knappt tio år sedan renoverades fastigheten invändigt och Nordea flyttade in i de två nedersta våningsplanen. 

Bergsporten anser att en avvikelse från detaljplanen kan tillåtas för skolverksamhet och har angett att 1300 kvadratmeter, mindre än hälften av den totala lokalytan, är avsedda för skolplanerna.

Men enligt nämnden fanns flera skäl för att inte godkänna ansökan. Ett sådant är avsaknaden av friytor. Gymnasieeleverna bedöms enligt Boverkets riktlinjer ha samma behov av friytor som i grundskolan, cirka 20 kvadratmeter per elev.

–Eleverna skulle inte ha någon utemiljö utan hamna direkt på torget när det går ut. En annan aspekt var frågan om hur de skulle ta sig till skolan. Förutom att åka kollektivt använder många elever cykel, moped eller bil för att ta sig till sina skolor. Det fanns ingenting i ansökan om hur exempelvis behovet av fler cykelparkeringar skulle ordnas, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S). 

Mer allvarligt såg nämnden på det faktum att det fanns brister i hur lokalerna skulle anpassas till skolmiljö.

– De våningsplan som skulle användas stämde inte alls med de fönster som finns vilket innebär att de skulle behöva göra större genomgripande förändringar av lokalerna.

Sarita Hotti säger att hon gärna skulle se att det gamla Telegrafhuset fylls med mer aktivitet, men inte på det sätt som bygglovsansökan var formulerad.

– Det är ju ett väldigt speciellt hus i ett attraktivt läge.

Bergsporten överklagade nämndens beslut till Länsstyrelsen men även där blev det avslag.

Att inrätta en gymnasieskola i lokaler som idag används som kontor skulle, enligt Länsstyrelsen, strida mot detaljplanens användningsbestämmelse. "En sådan ändrad användning kan inte heller anses utgöra en liten avvikelse från detaljplanen som avses i plan- och bygglagen", skriver Länsstyrelsen.

Huruvida Bergsporten haft klart med en specifik gymnasieskola för den tänkta lokalen är oklart. Tidningen har sökt bolaget för en kommentar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!