Sadlade om från försäljare till egen företagare

Nina Norberg bytte en framgångsrik karriär som mediasäljare mot livet som egen företagare. Hennes företag Loopeli tillhandahåller en app för enkla videosamtal.

Nina Norberg vill uppmuntra fler som är intresserade av att starta eget att prova sina vingar.

Nina Norberg vill uppmuntra fler som är intresserade av att starta eget att prova sina vingar.

Foto: Loopeli

Eskilstuna2022-09-08 14:00

– Jag har alltid velat ha ett arbete som betyder något på riktigt och Loopeli gör det, vi gör något värdefullt, säger Nina Norberg. 

Loopeli riktar sig främst till äldre som har lite svårt med tekniken och utmaningar med motorik, syn eller hörsel. Appen gör det enklare för dem att på ett enkelt sätt kommunicera med anhöriga. De kan lätt ringa videosamtal och ta emot och skicka bilder. De kan även lyssna på radio.

– Det är en förenklad variant av sociala medier. Det är bilder, videosamtal och radio. Många äldre uppskattar jättemycket att få bilder av sina anhöriga, säger Nina. 

Loopeli skapades 2019 av entreprenören Thomas Sidén efter att hans pappa fått en stroke. Thomas Sidén sökte efter ett enkelt sätt att hålla kontakten och testade befintliga appar på marknaden. Det fungerade dock inte, bland annat på grund av att det var svårt att hitta rätt bland ikoner och funktioner. Han tog då själv initiativ till att utveckla en app där hans pappa enkelt kunde videoringa. Eftersom pappan även gillade bilder och att lyssna på radio lades sådana funktioner till. Sedan Thomas pappa gått bort funderade han på vad han skulle göra med sitt företag. Nina Norberg och hennes sambo Daniel Straume fick höra av Thomas att han funderade på att lägga ner företaget. 

– Vi tänkte att det här är en väldigt fin tjänst och kände att den är alldeles för värdefull för att gå i graven, säger Nina. 

undefined
Appen har funktioner för videosamtal, bilder och radio. Den riktar sig främst till äldre.

Nina och Daniel investerade i förra året i företaget och tog över den dagliga verksamheten. Thomas kvarstår som passiv ägare. En viktig händelse var när Loopeli förra hösten deltog i programmet Draknästet i SVT. Företaget fick då nya investerare vilket innebar ett lyft. En av investerarna är Lena Apler som bestämde sig direkt efter att idén pitchades i Draknästet. Lena Apler är grundare av finansbolaget Collector. Hon är idag en av flera externa investerare i Loopeli. 

– Det blev en extra trygghet och man fick ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Nina. 

Nina är 48 år och har sina rötter i Eskilstuna. Hon har studerat ekonomi och marknadsföring på Mälardalens högskola. Nina har arbetat inom marknadsföring, försäljning och ledarskap. Hon bor växelvis i Eskilstuna där hon har sina barn och i Nacka tillsammans med sambon Daniel. Även Daniel har tidigare arbetat med försäljning och marknadsföring. 

Loopeli erbjuds både till privatpersoner och företag. Efter att ha testat tjänsten planerar vårdföretaget Ansvar och Omsorg att rulla ut appen till sina verksamheter. Testet på Ansvar och Omsorg visade att 93 procent klarade av tekniken. 

– De ville ha den på sina demensavdelningar. Vi testade enkelheten bland de boende, deras anhöriga och personalen. 

undefined
Nina Norberg driver sedan förra året Loopeli AB. "Jag gör något som jag brinner för", säger hon.

Nina säger att flera kommuner har visat intresse för appen. 

– Det är några kommuner som idag testar det i sin verksamhet.

Loopeli har fått förfrågningar från andra länder. 

– Den är öppen i andra länder. Det finns till exempel äldre som bor här i Sverige och har anhöriga i till exempel Chile. 

Nina säger att hon alltid har haft som mål att driva ett eget företag. 

– När jag har jobbat med försäljning och det har gått väldigt bra för mig har jag känt att det här gör jag för någon annan och inte för mig själv. Det har alltid funnits hos mig att jag har velat göra någonting eget. 

undefined
Vårdföretaget Ansvar och Omsorg har bestämt sig för att använda appen i sina verksamheter. Flera kommuner testar den för närvarande.

En skillnad mot när hon var anställd är att hon som egen företagare jobbar konstant. 

– Jag känner att jag gör något som jag brinner för, men sedan är det såklart tufft. Man ska få det att gå runt och vi gör ju allt. Man får sköta allt från marknadsföring och sociala medier till ekonomi. Vi har byggt upp en support. Vi har kontakt med kommuner. 

– Det är en annan stress än när jag var anställd. Då kände jag att jag fick betalt för att jobba de här timmarna och sedan ville jag checka ut. Men det finns inte i min värld nu. När kunderna ringer eller skickar in ett ärende på en söndag till supporten svarar jag direkt. 

Nina vill uppmuntra fler som är intresserade av att starta eget att prova sina vingar. 

– Jag är inte ungdom precis utan jag gör det här när jag redan har haft en karriär som gått väldigt bra för mig. Nu när jag gör något eget och har en affär som jag verkligen tror på kan jag känna: 'Varför gjorde jag inte det här tidigare?'

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!