– Det är inte boplatsen som avgör hur ett barn eller en ungdom blir som vuxen. Vi kan jämföra med den här degen vi bakar. Man kan göra tunt bröd, man kan göra tjockt bröd. Man kan forma det på många olika sätt. Är ett barn problematiskt så börjar det alltid först hos mamman och pappan, säger Nina Raouf, 43.
Hon och familjen bor i Fröslunda där hon även driver ett café sedan två år tillbaka. Nu har hon öppnat ett bageri i en anslutande lokal.
– Det finns fem arabiska bagerier i Eskilstuna och konkurrensen är stor. Men jag är jättenöjd med min plats. Mitt yrke i Irak var lärare och i Sverige är jag utbildad tolk. Men detta är mitt jobb och min man har varit bagare i 30 år. Då passar det bra att driva det som ett familjeföretag, säger Nina Raouf.
Hennes och maken Khalaf Abdullas arbetsdagar börjar tidig morgon för att kunna sälja färskt bröd till de första kunderna. Sedan fortsätter bakandet hela dagen i takt med att kunder kommer in.
– Vi bakar flera olika bröd, det vanligaste är tandoori-bröd, det som kallas kebabbröd i Sverige. Sedan har vi sesambröd, piroger med olika fyllningar och andra typiskt arabiska bröd.
Paret flyttade till Sverige för cirka 10 år sedan från den autonoma regionen irakiska Kurdistan, i nordöstra Irak. För Nina Raouf är det viktigt att både, som kvinna och invandrare visa att hon står på egna ben.
– Jag vill visa att vi invandrare kämpar. I Irak känner jag till alla regler men i Sverige är det mycket svårare att öppna företag. Man måste lära sig allt. Till exempel kämpade vi mycket med att få rätt ventilation godkänd, säger hon.
Nina och Khalaf har tre barn som ofta hjälper till i bageriet. Att driva ett framgångsrikt familjeföretag börjar, enligt Nina, redan i hemmet där nyckeln är kommunikation och jämställdhet.
– Det finns många som tänker att som muslimsk kvinna så lever man i en diktatur. Men det är helt fel. Vi ser inte så stor skillnad på vem som är man eller kvinna. Jag bestämmer mest i hemmet men det viktigaste är att vara överens med varandra, både på jobbet och hemma, säger hon.
Hon är medveten om att många personer tror att hon som muslimsk kvinna blir nedtryckt men hon tycker det är helt fel.
– Jag är stark som kvinna i en familj. Om du tittar på din hand så har fingrarna samma funktion, men de är inte samma. Bara för att en person är dålig betyder det inte att alla är det. Alla kulturer och religioner har bra och dåliga sidor, det blir fel om man jämför kulturer med varandra utifrån sin egna kultur, säger Nina.
Hon berättar att caféverksamheten är lite hackig då många gäster kommer och beställer en kaffe men sitter hela dagen och pratar. Men hon trivs både med att bo och verka i Fröslunda.
–Tidigare hade jag ett skrädderi här på torget. Det är ett område med mycket aktivitet. De flesta som bor här är mycket varma och sociala personer och jag har aldrig haft några problem här, säger hon.
Maken Khalaf Abdulla håller med, samtidigt som han även lyfter den ungdomsproblematiken som emellanåt finns på torget.
– Det är ju något som polisen vet om. Visst, de har satt upp kameror på torget. Men jag tycker inte just de hjälper så mycket eftersom de inte är igång hela tiden. Jag tycker de ska vara på hela dygnet. Men det hade varit för dyrt. Alla tänker på pengar, säger han.