Nina Stubbes intåg medför att Eskilstuna tingsrätt sållar sig till undantagen. En svensk lagman brukar nämligen vara just man, vanligtvis av äldre modell.
- Det är riktigt, jag kommer att tillhöra de yngre lagmännen i Sverige och det faktum att jag är kvinna gör också att jag tillhör en minoritet. Bara 14 av lagmännen i Sveriges 48 tingsrätter är kvinnor, säger Nina Stubbe.
Hur mycket kan en lagman påverka tingsrättens arbete?
- Vi har bestämmelser att följa och styr ju inte vilka mål som kommer in, men visst kan man påverka en del. Jag ska verka för att Eskilstuna tingsrätt ska vara en modern och effektiv tingsrätt, samtidigt som den är en attraktiv arbetsplats. Jag kommer även att arbeta aktivt för att de parter, vittnen och andra som kommer i kontakt med tingsrätten blir bemötta på bästa sätt.
Vad känner du till om Eskilstuna och stadens brottslighet?
- Jag har en mycket positiv bild av Eskilstuna som stad, jag har varit där flera gånger. Solna tingsrätt där jag jobbar i dag täcker västra Stockholm, bland annat Rinkeby och Tensta. Där finns en brottslighet som tillhör de tyngsta i landet så jag är ganska van vid grövre kriminalitet. Jag har hört att det finns en del sånt i Eskilstuna men jag tror inte det är lika mycket.
Nina Stubbe börjar i mitten av maj och ersätter Lars Lindhe, som fått ta över det kända Södertäljemålet och därefter går i pension.