– Stan har ju hållit på att dö ut ganska länge. Men nu är det mer påtagligt, vi har bara en handfull stora affärer kvar som drar kunder. Stänger Clas Ohlson, H&M eller Åhléns börjar jag gråta. Det hjälper inte om jag jobbar dygnet runt om det inte kommer kunder.
Lang Huynh Werme förverkligade drömmen om en egen smyckesbutik 2013. Till en början gick det bra för Mizelle, numera By Lang, på Kriebsensgatan.
– När jag och min man pratade om att skaffa barn gick jag med siffrorna till banken. De sa: 'Men Lang, ber du om lov för att skaffa barn? Kör, det ser okej ut – du är rätt tjej på rätt plats.'
Bortsett från mammaledigheten för sex år sedan har hon skött butiken helt själv. Merparten av tiden utan att ta ut lön.
– Dels har vi den vanliga situationen, sen lägger vi på ombyggnationen av gågatan som drog ut på tiden. När den var klar och jag tänkte köra kalas och mingel så slog pandemin till. Nu lägger vi på elkris, krig, inflation och lågkonjunktur. När vänder det?
I oktober kom ångesten krypande. Hur länge kunde hon egentligen vara utan lön?
– När jag hörde att Kappahl skulle stänga kände jag att nu är det fan inte roligt längre. Får jag inte upp försäljningen kommer det inte att fungera, säger hon och darrar på rösten.
En bekant kommer innanför dörren och de möts i en varm kram. Då brister det.
– Ska jag inte få bli gammal och skruttig här?
Hon gläds ändå åt att inlägget på sociala medier resulterat i en våg av kärlek.
– Jag tappade nästan andan av alla hjärtan och hoppas att kassan får känna av det också.
Lang Huynh Werme uppmanar Eskilstunaborna att ta sig en funderare på vilket centrum man vill ha i framtiden. Dessutom efterlyser hon ett större politiskt engagemang i frågan.
– Förra året var jag och några andra butiksägare på ett möte i stadshuset. Vi fick höra från politikerna att kommunen inte kan rucka på hyrorna, det är privata fastighetsägare som styr. Och de tjänar på att ha en tom lokal i stället för att rabattera, det är helt sinnessjukt. Det hålet borde man täppa till.
2023 fyller din butik tio år – finns den kvar då?
– Ja, jag måste få fira tio år, men blir det fler? Om jag flaggar för att det snart brister kanske det finns en chans att få en uns av lön och kunna fortsätta. Det får bära eller brista.