Akut brist på bröstmjölk – räcker inte över helgen

Har du mer bröstmjölk än ditt barn behöver? Då finns det små liv på Mälarsjukhuset som är i stort behov av den, om du vill donera.

Det råder för närvarande ett akut behov av bröstmjölk på Mälarsjukhusets neonatalavdelning, och de nyblivna mammor som har överproduktion av mjölk är varmt välkomna att donera till de för tidigt födda barnen.

Det råder för närvarande ett akut behov av bröstmjölk på Mälarsjukhusets neonatalavdelning, och de nyblivna mammor som har överproduktion av mjölk är varmt välkomna att donera till de för tidigt födda barnen.

Foto: TT/Mikael Andersson

Eskilstuna2021-08-20 16:17

Mälarsjukhusets neonatalavdelning, där de för tidigt födda barnen i Sörmland samt sjuka nyfödda vårdas, är just nu i stort behov av mer bröstmjölk. 

– Vi har ett ständigt behov av bröstmjölk, men som läget är nu räcker den inte ens över helgen, och vi väntar tillökning på måndag, säger barnsjuksköterska Åsa Ekblom.

De bästa dagarna har avdelningen en frys full av bröstmjölk. Men den sinar snabbt om en eller två nyblivna mammor av någon anledning inte kan amma sitt barn. Donerad mjölk behövs innan mammans egen mjölkproduktion kommit igång. Kanske är den knapp eller uteblir helt, eller så har mamman en sjukdom eller äter mediciner som gör att hon inte kan eller får amma sitt barn.

undefined
Alla mammor kan eller får inte amma sitt barn och därför kan sjukhusens frysta lager av bröstmjölk sina snabbt.

– Det är också en stor procedur att få igång amningen efter förlossningen och man måste må ganska bra för att få det att fungera. Psykisk ohälsa finns även bland födande kvinnor, påpekar Åsa Ekblom.

Region Sörmland har gått ut med en efterlysning på Facebook av mjölk till de små på Mälarsjukhuset, vilket hittills resulterat i två möjliga donatorer.

– Att donera är ett helt litet projekt. Man får börja att komma hit för provtagning. Mjölken måste analyseras, tillväxthämmade barn kräver den mest näringsrika och feta maten, och det är mycket som ska stämma för att vi ska kunna ge rätt mat till rätt barn. Tyvärr får vi ibland donatorer vars mjölk inte är tillräckligt näringsrik. Om mjölken godkänns får man låna hem pump och flaskor samt noggranna hygieninstruktioner.

undefined
"Tar mjölken slut måste vi prioritera så att de minsta och sköraste får bröstmjölk och så får vi använda optimerad komjölksbaserad ersättning till övriga barn. Men nyföddas magar fungerar oftast inte lika bra med den", förklarar barnsjuksköterska Åsa Ekblom.

Åsa Ekblom förklarar att även om hon och kollegorna är tacksamma för alla nyblivna mammor som kan och vill donera mjölk till deras små patienter är de inte så betjänta av en halvliter åt gången.

– Vi behöver få större mängder från kvinnor med överproduktion av mjölk. De barn vi ger bröstmjölk till bör få den från så få donatorer som möjligt. Tar den slut måste vi prioritera så att de minsta och sköraste får bröstmjölk och så får vi använda optimerad komjölksbaserad ersättning till övriga barn. Men nyföddas magar fungerar inte riktigt lika bra med den maten, ofta får de förstoppning.

För närvarande vårdas elva nyfödda barn på neonatalavdelningen på Mälarsjukhuset.

Donera bröstmjölk kan du göra fram till att ditt eget barn är tre månader, och den som vill hjälpa till kan ringa neonatalavdelningen på telefonnummer 016–10 45 46. Ersättning utgår med 250 kronor litern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!