Nya strider om strandskyddet vid Borsten

Samfälligheten vid sjön Borsten, söder om Eskilstuna, har ålagts av kommunen att riva flertalet bryggor. Nu har föreningen överklagat beslutet: "Lagen är mossig", säger Göran Petterson.

En av bryggorna vid sjön Borsten som måste rivas efter beslut från kommunen. Föreningen överklagade det beslutet till länsstyrelsen, nu väntar minst sex månaders väntetid då handläggningstiden är lång.

En av bryggorna vid sjön Borsten som måste rivas efter beslut från kommunen. Föreningen överklagade det beslutet till länsstyrelsen, nu väntar minst sex månaders väntetid då handläggningstiden är lång.

Foto: Ida Johnsson

Eskilstuna2023-08-01 09:45

Striden om bryggorna har pågått i flera år – och förväntas pågå ett tag till. Lokalprofilen Göran Petterson är ordförande i stugföreningens styrelse, som nu har överklagat beslutet om bryggorna.

– I styrelsen har vi tagit beslutet att vi ska ta det här vidare hela vägen, säger Pettersson.

undefined
Göran Pettersson har haft stuga vid Borsten i många år och är ordförande i samfällighetens styrelse: "Vi i föreningen tycker att lagen är mossig och att den borde förändras."

Det var under en tillsyn år 2020 som miljökontoret upptäckte att flertalet bryggor misstänks bryta mot strandskyddet. Föreningen ansökte då om dispens, som i flera fall beviljades. Efter många turer återstår sex bryggor som måste rivas – enligt stadsbyggnadsnämndens senaste beslut.

undefined
En av bryggorna vid sjön Borsten som måste rivas efter beslut från kommunen. Föreningen överklagade det beslutet till länsstyrelsen, nu väntar minst sex månaders väntetid då handläggningstiden är lång.

Föreningens styrelse tycker att lagen är för stelbent, och vill att den ska luckras upp. Enligt dem är kommunens beslut kontraproduktivt – om bryggorna rivs kommer växtligheten att ta över vilket leder till att allmänheten inte kommer att ha tillgång till sjön, vilket i sig är en viktig del av strandskyddet.

– Man kan röja vass och sly. Argumentet är bra, men lagstiftningen tar inte hänsyn till det så det kan inte vi heller göra, säger Sarita Hotti (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Hon tycker att det är olyckligt att bryggorna måste rivas men menar också att lagen är tydlig:

– Lagen säger att bryggor som fanns innan 1975 får finnas, men alla andra bryggor som uppkommit efteråt måste bort. Det är upp till föreningen att bevisa att bryggorna har funnits innan dess, för vi har tydliga foton på att de inte har funnits, säger Hotti och fortsätter:

– Jag håller med och förstår dem delvis, jag tycker också att lagstiftningen är svart och vit, det finns inga gråzoner.

undefined
Sarita Hotti är ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Eskilstuna kommun. Rent teoretiskt ser hon att lagen kan öppna upp för tolkning, men tror inte att det kommer att ske: "Varje regering har försökt, men inte en enda har lyckats ännu".

För ett par veckor sedan var Göran Petterson med i ett inslag i SVT. Sedan dess har han fått samtal från andra föreningar i samma sits, och uppbackning av Eskilstunabor som har ryckt tag i honom på stan för att peppa honom. Att allmänheten är för en förändring av lagen är tydligt, tycker han.

– Det måste finnas svängrum i lagen. Vi i föreningen tycker att lagen är mossig och att den borde förändras.

Rent teoretiskt skulle det kunna göras tillägg i lagen för att öppna möjligheten till tolkning av lagen, men Sarita Hotti tror att det är en liten chans att det ska ske.

– Varje regering har försökt, men inte en enda har lyckats ännu. Lagen är uppe vid varje val och varje regering lovar att man ska göra lättnader. Men det kommer inga, man får aldrig majoritet för att ändra något av det, säger hon.

Vad innebär strandskyddet

Strandskyddet tillkom på 1950-talet för att trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och för att värna om den biologiska mångfalden. 

Inom den skyddade zonen är det bland annat förbjudet att anlägga bryggor. 

År 1975 infördes ett generellt strandskydd. Det innebär att bryggor som funnits sedan innan dess får finnas kvar, men vid tillsynsärenden måste ägaren kunna bevisa att bryggan har stått i sitt originalutförande sedan innan år 1975.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!