På Lyktan i Eskilstuna går ungdomar i gymnasieåldern som brottas med olika typer av svårigheter. Allt ifrån sociala utmaningar och diagnoser till drogproblematik och placeringar utanför hemmet.
Flera av eleverna har efterenheter av olika typer av ungdomsvårdsinsatser och under 2020 lyfte ett flertal av ungdomarna viljan att sätta ljus på de brister som finns i bemötandet av unga som inte passar in i samhällets mall. Resultatet blev en ansökan till Europeiska socialfonden för projektet EGOS, Eskilstunas grund för organiserad samhällsutveckling.
– Många av oss som går på Lyktan har en bakgrund som kanske inte är som alla andras. Vi vill förändra för de som har eller har haft det som vi, säger 18-årige Nomie Fältskog.
I slutet av 2020 beviljades ansökan och Egos fick ekonomiskt stöd för att kunna genomföra projektet i tre år. Efter en förberedelsefas under våren 2021 tog projektet fart ordentligt.
Nomie Fältskog är en av de drivande ungdomarna bakom Egos och hon är öppen med sin trassliga bakgrund som innehåller psykisk ohälsa, drogmissbruk och tvångsvård. När hon kom till Lyktan vände tillvaron och hon har i Egos regi föreläst om sina erfarenheter.
– Jag vill få till en förändring för unga som är placerade i tvångsvård eller frivillig vård. Det ska inte vara en förvaring, det ska vara en självklarhet att det ska finnas behandling om man kommer till ett behandlingshem, säger Nomie Fältskog.
Hon har bland annat föreläst för politiker, skolledare och andra aktörer som möter unga. Föreläsningarna har skapat ringar på vattnet.
Under hösten genomförde FoU, Forskning och utveckling i Sörmland, en rad konferenser med politiker, förvaltningschefer samt medarbetare från kommunen och regionen. Då användes Egos och ungdomarnas material, ljudfiler och filmklipp, som grund. Syftet var att se hur man tillsammans kan erbjuda rätt insats i rätt tid till unga för att undvika komplexa ärenden.
– Alla parter som var där tittade på hur de tillsammans kan bidra. Vad är det man kan ha missat och när skulle man ha hjälpt de här barnen? Komplexa ärenden är dyra, men framför allt är det ett lidande för individen, säger Emma Larsson, projektledare för Egos.
Egos har även en annan gren. Den syftar till att hjälpa ungdomarna med stödjande insatser. Till det har tre ungdomsledare anställts. De hjälper till med allt ifrån studier och fritidsintressen till jobbansökningar och kontakt med myndigheter.
– Jag kom från Ung fritid där jag jobbat med ungdomar men i ett större perspektiv. Här blir det väldigt personligt, man känner att man gör mer meningsfulla arbetsuppgifter. Det känns verkligen som att vi får vara med och göra skillnad, vi får vara delaktiga i deras liv. Det är ärofyllt, säger Victoria Rösler.
För Nomie Fältskog och Meliza Koponen, som också är en av ungdomarna bakom Egos med liknande erfarenheter, har stödet från ungdomsledarna varit viktigt när de nyligen tog steget från Lyktan till Eskilstunas folkhögskola.
– Det är bara positivitet och stöttning här. Det är så mycket kärlek här från alla, säger Meliza Koponen.
Under den resterande projekttiden är målet att skapa en tydlig plattform som kan användas för att förändra bemötandet och behandlingen av unga i behov av vård. En stor vision är att få till stånd en dokumentärfilm.