Nu är Björn en slipadhandarbetare

När Björn bearbetar stenarna i slipmaskinen, trivs han som bäst och tankarna får fritt spelrum. Trots att det bara är en hobby så är det många som fått upp ögonen för hans fina handarbeten. Blondinbella bär en av Björns slipade stenar runt ett finger.

Eskilstuna2014-04-26 07:00

Här är rent, ljust och hemtrevligt. Slipmaskinen som Björn sitter vid har han byggt själv och det står ett tiotal liknande apparater runt om i lokalen. De är till för kompisarna eller medlemmarna i Amatörgeologiska föreningen Spinellen som brukar samlas hos Björn. Sliparbetet sker med våtslip som binder damm och småpartiklar och inte är det speciellt bullrigt heller. Maskinen spinner som en katt.

Björn är metodisk, koncentrerad och noga. Han släpper blicken från den lilla stenen som han håller på med och tittar upp på mig med glada ögon.

– Det här är min älsklingshobby och jag tycker att det är så meditativt, säger han.

Björn har alltid haft ett stort intresse för naturen och samlat sten har han gjort hela sitt liv. Och det syns när man ser sig om i lokalen. Intresset för stenslipningen har vuxit fram på senare tid.

Varför är du så intresserad av stenar?

– Det är nog kombinationen av sökandet och glädjen över att hitta något fint och ovanligt och sen blir det ofta en fin naturupplevelse på köpet.

Ovanliga och fina stenar finns det tydligen ganska gott om i vårt närområde.

– Det finns platser i skogarna runt Eskilstuna där man kan göra riktigt fina fynd. Jag har bland annat hittat clinozoisit, flusspat med spinell och norit, säger han.

Björn nämner flera platser i landet där han gjort unika fynd och nämner flera ovanliga stenar som han hittat.

Ett tag var Björn en mycket engagerad och duktig guldvaskare och han tillbringade många dagar i björntäta skogar runt om i landet med sin vaskpanna.

Men nu är det stenslipning som gäller.

Björn visar stora lådor fyllda med olika stenar, de ser grå och oansenliga ut, men så fuktar han stenytan och vips öppnas en ny värld och stenen blir full av färger, djup och liv.

– Det här är Sörmlands landskapssten en granatådergnejs, den har jag hittat i skogarna runt Näshultasjön, säger han och håller stenen i solstrålarna som lyser in genom fönstren till lokalen.

Förutom lådorna fyllda med större stenbumlingar som står travade efter väggarna så har han mindre askar med fint slipade arbeten liggandes på bordet. Vi slår oss ner med var sin kaffekopp och dyker ner bland de små fina askarna. Vissa stenar är till och med infattade i silverkedjor. Stenarna är gröna, svarta, ljusbruna och helt klara, ja de finns i regnbågens alla färger.

Att man kan göra något liknande för hand är helt otroligt och slipningen är så fin att den är svår att se med blotta ögat.

– Jag har egentligen aldrig varit mycket för småpyssel, men det här är jättekul. Det blir som en matematisk utmaning att räkna fram rätt antal fasetter. I bland ligger jag vaken på nätterna och räknar fasetter, skrattar Björn.

Han radar upp sten efter sten som han slipat på de mest fantastiska sätt. Han brukar åka ut på marknader och sälja sina alster, men efterfrågan har varit så stor att de ofta sålts innan. En av kunderna är Isabella Löwengrip som kanske är mer känd som "Blondinbella".

– Guldsmeden som gjorde "Power ringen" till Blondinbella kontaktade mig, han ville ha en sten som jag slipat till den ringen. – Det känns ju lite kul att det är min sten, säger Björn.

Men till våren och under sommaren är det stensamling som gäller.

– Då vill jag vara ute i skogen och leta sten igen och uppleva naturen, säger han. På hösten och vintern kan jag sätta mig ner vid slipmaskinen och fortsätta att förädla fynden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!