Nu är första vargen skjuten i Sörmland

Vargjakten i Sörmland startade under tisdagen och på onsdagseftermiddagen sköts den första vargen i Grytenreviret.

Nu ska den skjutna vargen besiktigas.

Nu ska den skjutna vargen besiktigas.

Foto: Privat

Eskilstuna2024-01-03 16:35

Under tisdagen startade den historiska vargjakten i Sörmland. Länsstyrelsen har tidigare beslutat att sex vargar ska skjutas i Grytenreviret mellan Malmköping och Ärla.

Strax efter 14-tiden på onsdagen kom den första rapporten om att en varg hade skjutits.

– Vi hade en ringad varg i ett område som vi visste var där inne. Sedan släppte vi hundarna på vargen och den kom i pass, så då sköt de den med ett skott. Så det var jättebra, säger en jägare från det jaktlag som lyckades fälla den första historiska vargen i Sörmland.

Hur var stämningen efteråt? 

– Vi hade lite motgångar dagen innan och även under dagen, så det blir en liten moralhöjare när vi lyckas. Det blir lite bättre stämning.

Nu börjar arbetet med att ta hand om den skjutna vargen och föra den till Statens veterinärmedicinska anstalt, berättar Markus Södling, vilthandläggare hos Länsstyrelsen.

– Nu ska vi besiktiga den skjutna vargen. Skinnet på vargen tillfaller jakträttshavaren på den mark där den fälldes. Därefter ansvarar vi för att den kommer upp till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, för alla prover som ska tas på skjutna vargar, säger han.

SVA tar då DNA-tester för att se vilken varg det är, samt tester för att se om vargen har några sjukdomar.

Länsstyrelsen har ännu inte varit på plats vid reviret för att besiktiga den skjutna vargen, men ska göra det så snart som möjligt.

Vargjakten pågår fram till 15 februari, eller tills dess att Länsstyrelsen avblåser den. Då är förhoppningen att Grytenreviret ska vara tomt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!