– Det här är oerhört viktigt. Vi behöver en bild av hur kommunen ser ut även under vattenytan. Vi kan använda den här informationen på flera områden, säger Patrik Johansson, modellingenjör på kommunens projekt- och GIS-enhet.
Det är företaget Marin miljöanalys AB, som på uppdrag av Eskilstuna kommun, just nu genomför en kartläggning av Eskilstunaån. Anledningen är att kommunen vill få en bild av hur åbotten ser ut och hur den mår. Enligt Patrik Johansson handlar det dels om att se över skicket på slussar och fördämningar men också att hålla koll på miljöförändringar och dess påverkan på ån.
– Om miljöförändringarna sker som man räknat med så kommer vattenflödet att öka i ån och då vill vi veta hur vattnet kommer att bete sig. Vi har ju till exempel ett reningsverk som ligger på lägre nivån än ån. Om flödet då ökar är det viktigt att vi vet att vallarna håller, säger han.
De senaste veckorna har analysteamet systematiskt betat av kilometer efter kilometer av åbotten. När den här veckan är slut ska totalt 23 kilometer, från Torshälla till Hjälmaren, ha bottenskannats.
– Det är lite som att klippa gräs. Vi kör fram och tillbaka en bit i taget för att täcka av hela områden, säger Bruno Westergren, oceanograf och en av de som genomför skanningen.
Själva mätningarna görs med ekolod, som läser av djupet i ån. De använder också en "side scan sonar", alltså en skanner, som likt en fisk simmar längs botten och samlar in information.
– Den skickar ut ljudvågor, man kan säga att det är som att den filmar av botten och sedan kan man titta på det här i 3D, säger Bruno Westergren.
Vad har ni hittat på botten?
– Några små ekor borta vid Hjälmaren annars har det mest varit cyklar, gamla bildäck och stenar, säger han.
Det har talats om hur den här kartläggningen skulle kunna visa spår efter Victor Hasselström, spårlöst försvunnen sedan 2009. Enligt polisen kan han ha bragts om livet och sedan dumpats i ån. Någon kropp har inte hittats och även om Patrik Johansson tidigare sagt att möjligheten finns att de skulle kunna upptäcka den, så poängterar han att det aldrig har varit anledningen till att de gör den här skanningen.
Resultatet av det här arbetet ska alltså ligga till grund för kommunens katastrofanalyser. Men de ska också använda det för att se över farlederna från Hjälmaren och till Mälaren så att sjökorten stämmer.
– Sedan har vi en tanke om att visa resultatet för medborgarna så att de också kan ta del av hur det ser ut i ån, säger Patrik Johansson.