Tuffare för vissa att få lägenhet av socialen

Från den 1 november har regelverket skärpts kring socialt utsattas möjligheter att få en bostad via kommunens socialtjänst. "Min uppfattning är att det varit alltför generöst tidigare. Nu kommer dem som verkligen behöver en bostad att få det", säger socialnämndens ordförande Göran Gredfors (M).

Cirka 350 socialt utsatta personer i Eskilstuna har fått en bostad genom socialtjänsten. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Cirka 350 socialt utsatta personer i Eskilstuna har fått en bostad genom socialtjänsten. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Foto: TT

Eskilstuna2022-11-02 15:49

Förra året beslutade kommunfullmäktige att nya riktlinjer skulle antas för att förtydliga vilka socialt utsatta personer som har rätt att få ett bostadssocialt kontrakt av kommunen. Sedan i måndags finns det nya regelverket på plats med konkretiseringar om vilket ansvar kommunen har såväl som den privatperson som söker hjälp med att få en bostad.

I underlaget betonas att socialtjänsten inte är bostadsförmedling och inte har någon skyldighet att ordna en bostad. Och att det råder allmän bostadsbrist är inte ett skäl för att få en bostad via socialtjänsten.

undefined
Kommunalrådet Göran Gredfors (M) är ordförande i socialnämnden.

– På ett sätt innebär de nya riktlinjerna en skärpning och det kan bli tuffare för några att få en bostad framöver, säger Göran Gredfors.

För att få ett bostadssocialt kontrakt måste en person som betraktas som utsatt uppfylla följande kriterier:

Den sökande ska vara helt bostadslös.

Den sökande ska ha speciella svårigheter på bostadsmarknaden.

Den sökande ska ha uttömt alla sina möjligheter.

undefined
Socialnämndens ordförande Göran Gredfors (M) välkomnar de nya riktlinjerna för socialt utsattas möjligheter att få en bostad av socialtjänsten: "Det blir mer rättvist", säger han.

– Det är tydligare kriterier än det system med så kallade kommunkontrakt som tidigare gällde. Och enligt min uppfattning har kommunen varit för generösa tidigare. Utgångspunkten är att vi hela tiden måste vara säkra på att rätt människor får rätt hjälp i rätt tid. De som tillhör en utsatt grupp och verkligen behöver en bostad ska få det.

I nuläget har cirka 350 människor ett bostadssocialt kontrakt. Enligt Göran Gredfors innebär de nya riktlinjerna inte att någon av dem riskerar att bli av med sin bostad. 

Hur tror du det blir framöver, kommer fler eller färre utsatta att få en bostad?

– Det är svårt att säga men det vi vet är att det kommer bli mer rättvist.

Finns det en risk att fler blir hemlösa?

– Ja, kanske på kort sikt. När man jobbar fram en ny praxis finns en tendens att ärendena handläggs mer nitiskt.

Räknar ni med att det nya systemet ska leda till minskade kostnader?

– Vi har eftersträvat tydligare regler för att kunna fatta rättssäkra beslut och har aldrig pratat om pengar. Men om det innebär minskade kostnader är det något vi i så fall får på köpet, vi kan ju hoppas att det blir så. När det gäller olika former av vuxenvård inom socialtjänsten har Eskilstuna kommun 30 procent högre kostnader än jämförbara kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!