Nu börjar arbetet att läka ihop Eskilstuna

Ett nytt centrum och nya bostäder i korsningen Gillbergavägen/Tallåsvägen. Det är en av åtgärderna som ska få Eskilstunas stadsdelar att läka ihop, hoppas stadsbyggnadsnämnden.

Förtätning

Förtätning

Foto:

Eskilstuna2014-06-14 05:30

Att Eskilstunas stadsdelar inte hänger ihop har länge varit ett problem för stadsbyggarna. Årby, Fröslunda, Lagersberg och Råbergstorp skiljs åt av barriärer, döda ytor och genomfartsgator med öde gräsytor runt omkring.

Samtidigt växer Eskilstunas befolkning. Enligt beräkningarna kommer det att behövas cirka 5 000 nya bostäder fram till 2030 för att möta behovet från alla nyinflyttade.  För närvarande räknar man med en utbyggnadstakt på 300 bostäder om året.

Att bryta barriärerna genom att bygga bostäder på döda ytor mellan stadsdelarna kan hjälpa till att lösa båda problemen. Det är tanken bakom stadsläkningsprojektet.

Mellan 1 200 och 1 400 nya bostäder kan få plats mellan stadsdelarna, enligt utredarna. Och det går att bygga både småhus, radhus och mindre flerfamiljshus, det vill säga bostadstyper som det inte finns så många av i områdena i dag.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Magnus Johansson (MP) ser stora fördelar med satsningen.

– Det finns goda förutsättningar för att utveckla de här stadsdelarna. De har till exempel yngre befolkning och mer företagsamhet än andra. Det som fattas är något som binder ihop dem med övriga Eskilstuna.

Först ut blir korsningen Gillbergavägen/Tallåsvägen där ett nytt centrum med nya bostäder ska binda ihop Råbergstorp, Lagersberg och Fröslunda. Långsiktigt är det tänkt att området ska fungera som navet i stråket mellan Stenby och Fröslunda.

Också stadsdelen Årby ska bindas ihop. Här handlar det om att minska barriäreffekterna av Fristadsgatan och Torshällavägen. Förslaget är att Fristadsgatan rivs bort och att Torshällavägen byggs om.

Stadsläkningsprojektet sträcker sig ända fram till 2030, men inleds redan i höst. Då handlar det inte om några stora byggen utan om att binda ihop gång- och cykelvägar. Nog så viktigt för att läka ihop stadsdelarna, poängterar stadsbyggnadsförvaltningens chef Dag Johansson.

– Framför allt måste förändringen ske i diskussion med boende, genom de nätverk som finns i områdena. Stadsdelarna har kvaliteter som inte får tappas bort.

På tisdag ligger projektet på kommunfullmäktiges bord, som ett inriktningsbeslut för det fortsatta arbetet med att läka ihop Eskilstuna. I höst kommer planerna upp för en ny politisk diskussion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!