Det är nu den börjar. Den pyrotekniska perioden som peakar på nyårsafton men pågår så länge det finns stubiner att tända.
Försäljningen är i full gång men från kommunens sida har man på senare år försökt begränsa skjutandet genom att skärpa de lokala föreskrifterna.
Den som säljer pyrotekniska produkter ska ha tillstånd av räddningstjänsten och den som köper måste vara myndig. Sedan 2002 gäller det så kallade ”smällarförbudet” som innebär att smällare bara får användas av den som har en särskild utbildning och tillstånd från kommunen.
Övertrampen är dock många och rapporterna om smällare och raketer som avfyras utan tillstånd, vett och sans är ständigt återkommande. Så här dags i fjol attackerades exempelvis dåvarande Coopbutiken i Årby av smällare som skrämde personal och kunder rejält.
I Eskilstuna kommun är det tillåtet att avfyra fyrverkerier och annan pyroteknik från klockan 23 på nyårsafton till klockan 00.30 på nyårsdagen. Övrig tid är hanteringen förbjuden inom tätbebyggt område – om du inte har tillstånd från Polismyndigheten.
Något sådant tillstånd hade inte de unga män som i samband med ett födelsedagsfirande i Nyfors avfyrade raketer och smällare nära centralstationen en natt i slutet av februari. Raketerna riktades enligt polislarmande Nyforsbor inte bara mot himlen utan även mot byggnader och människor.
Tre unga kvinnor som hamnade i skottlinjen klagade över smärta i öronen och vittnade om stor rädsla. Ingen av dem träffades eller fick några bestående skador.
Av de tre män som greps av polis i samband med händelsen erkände en 21-åring att han avfyrat några pjäser, dock inte mot kvinnorna. Han berättade att han druckit fem cider och två groggar under kvällen och han kände sig lite berusad.
Från början rubricerades brottsmisstankarna ofredande och brott mot ordningslagen. Bara det senare gick att bevisa och 21-åringen accepterade ett strafföreläggande.
Enligt Viktor Danielson, brandingenjör vid räddningstjänsten i Eskilstuna, finns för närvarande fem gällande tillstånd att sälja pyroteknik.
– Vid tillståndsgivning kontrollerar vi bland annat hur produkterna förvaras och hanteras, vilken kompetens/utbildning de ansvariga har, och om man gjort en tillräcklig riskutredning för sin hantering. Nytt för i år är att vi även gör en lämplighetsbedömning av de som söker tillstånd, och de som har stort inflytande över företaget.