Nu frodas bakterierna

När det är varmt och fuktigt trivs bakterierna i maten. Den förhatliga rötmånaden börjar i veckan. På Eskilstuna kommun är miljöinspektörerna redo att leta upp smitthärdar.

Eskilstuna2009-07-21 06:32

Mellan den 23 juli och den 23 augusti infaller sedan hundratals år tillbaka rötmånaden. Det är årets varmaste period och det gäller att vara extra noga med hur man hanterar maten.

Besvärligare förr

Innan kylskåpen gjorde sitt intåg i var mans hem kunde det var besvärligt att hålla maten fräsch. I våra dagar borde det inte vara några större bekymmer men Frida Ramefelt, miljöinspektör på Eskilstuna kommun, menar ändå att det finns vissa saker man bör tänka på.

– Det är viktigt att man inte låter mat stå framme för länge. Står maten ute får bakterierna chansen att växa till sig, säger hon och tillägger att kött, fisk och skaldjur tillhör de livsmedel man bör se upp med.

Anmäl matförgiftning
Kommunen uppmanar också de som råkat ut för matförgiftning när de ätit ute på restaurang att snarast göra en anmälan till miljöavdelningen. På internet finns ett enkelt formulär att fylla i.

– Vi vill ha in anmälningarna så fort som möjligt. Kommer de in efter en vecka eller så är det svårt för oss att hitta någonting, säger Frida Ramefall.

Under måndagen besökte miljöinspektörerna tre platser som misstänktes gett upphov till matförgiftning.

Enligt Eskilstuna kommun kommer det in anmälningar om förgiftningar under hela året med en viss topp på sommaren och runt jul då många äter julbord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om