Det är en varm vårdag i centrala Eskilstuna och solen lyser på Reyam Abu Sweids hår som blänker i svart och grått.
– Ser du utväxten. Det är jättegrått, nu har det gått ungefär en månad sedan jag färgade det. Det växer så fort. Men nu ska jag inte färga det mer, säger hon.
Reyam har haft gråa hårstrån sedan hon var ett litet barn – men med åren blev de allt fler. Hon är ensam med att ha det i sin familj – men hon vet att finns släktingar i Irak som har samma hårfenomen.
– Jag har varit hos två olika läkare, den ena säger att det är genetiskt och den andra säger att det helt enkelt kan vara så att jag saknar pigment i håret, säger hon.
I tonåren blev utseende och känslan av att passa in allt viktigare för Reyam – så hon började färga sitt hår för att dölja de gråa stråna. Men det var också ett sätt att slippa nedsättande kommentarer från sin omgivning. Genom åren har hon fått höra saker som "tant", "gammal kärring" och "kommer du att dö tidigt?" Kommentarerna har kommit från folk hon känner – men även från de hon inte känner.
– Det var en gubbe som kom fram till mig på Fristadstorget och frågade hur gammal jag var, säger hon.
I flera år färgade hon håret varannan vecka för att täcka den gråa utväxten för att passa in i det skönhetsideal som finns i samhället idag enligt henne, särskilt som ung tjej.
– Det finns press på att man ska se ut på ett visst sätt, fixa sig och vara fin, utifrån en viss norm som finns i samhället.
Reyam berättar att mycket av hennes tankeverksamhet gick åt till att dölja utväxten och utstå kommentarer – något som både kostade mycket pengar och energi.
Men allt förändrades när hon för några år sedan blev mamma.
– Mitt fokus ändrades helt. Nu ligger allt mitt fokus på mina barn. Jag har inte längre tid att fokusera på vad andra tycker om mig.
Hon har fortsatt färga håret fram till för en månad sedan – men nu har hon bestämt sig för att låta det vara som det är. Även om det fortfarande händer att personer fäller kommentarer, så tar hon det inte lika hårt nu.
– Förut gjorde det ont när jag hörde orden, men nu har jag accepterat att jag är fin som jag är, säger Reyam.
Nu hoppas Reyam att hon kan inspirera andra unga tjejer som inte passar in i samhällets skönhetsnorm att acceptera sitt utseende.
– Du är fin som du är. Det jag förut såg som något negativt, ser jag nu som en skönhet.