Inventering pågår i kommunens naturmiljöer

Med såväl flygbilder som lupp inventeras nu den biologiska mångfalden i Eskilstuna. Satsningen ska ge kommunen och dess markägare bättre kunskap om områdens naturvärde.

När artvärden ska undersökas närmare åker luppen fram.

När artvärden ska undersökas närmare åker luppen fram.

Foto: Carolina Lundin

Eskilstuna2021-11-26 04:45

Platsen för onsdagens fältbesök är Ekbackens naturreservat i Torshälla – ett område där ekarna stått i mer än två hundra år och som sedan tidigare är klassat med det högsta naturvärdet: klass 1. Det innebär att platsen har "särskild betydelse för att upprätthålla den biologiska mångfalden på nationell eller global nivå", enligt Svenska institutet för standarder.

Naturvärdena i Eskilstuna har inte inventerats sedan 90-talet. Nu jobbar Ekologigruppen med ekologen Aina Pihlgren på att tilldela kommunens intresseområden uppdaterade värden.

– Dels ska jag bestämma biotopvärdet – strukturerna vi ser runtomkring. Här ser vi till exempel att det finns gamla träd och död ved, och tittar man historiskt vet vi att det funnits ek här länge. Den andra parametern är artvärden; här vet vi att det finns vedsvampar, lavar och insekter, säger Aina Pihlgren.

Tillsammans ger biotopvärdet och artvärdet ett naturvärde.

Men egentligen är Ekbacken ointressant för uppdraget; här är ju naturens höga värde sedan länge känt. Inventeringen riktas istället mot nya intresseområden, som redan genomgått en första screening.

– När vi jobbar med såhär stora områden börjar vi alltid med en förstudie där vi samlar in tidigare inventeringar och inrapporterade artfynd, och med hjälp av en flygbildstolkning lokaliserar vi nya områden som kan ha höga värden. Det blir lite som att leta efter russinen i kakan, säger Anna Pihlgren.

När förstudien är klar besöker hon platserna utrustad med bland annat gummistövlar och lupp. I tisdags säkrade Aina Pihlgren ett nytt klass 1-område i kommunens norra delar.

– Det är ett gammalt gravfält med sandig gräsmark där backsippa, kattfot och flera insektsfynd rapporteras. Det är en väldigt speciell miljö som nu går från att vara oklassad till att tilldelas klass 1.

undefined
Ekologen Aina Pihlgren inventerar den biologiska mångfalden och rapporterar sina fynd till kommunbiologen Gunilla Frenne.

Men att ett område får en hög klassning innebär inte att det med säkerhet naturskyddas, förklarar kommunbiologen Gunilla Frenne.

– Initialt händer det ingenting mer än att kunskapen blir en del av ett faktaunderlag. Det gör bland annat att vi kan jobba mer strategiskt inför markexploateringar, säger hon.

När duon får frågan om vad Eskilstunaborna kan göra för att bidra till den biologiska mångfalden säger Aina Pihlgren:

Rapportera in vad ni ser i naturen! Det hjälper oss att lokalisera intressanta områden och i förlängningen också att skydda dem.

undefined
Döda träd, så kallad död ved, har ett högt värde för insektslivet och därmed den biologiska mångfalden.
Naturvärdesklasser

Klass 1: Högsta naturvärde
Objektet har särskild betydelse för att upprätthålla biologisk mångfald på nationell eller global nivå.

Klass 2: Högt naturvärde
Objektet har särskild betydelse för att upprätthålla biologisk mångfald på regional eller nationell nivå.

Klass 3: Påtagligt naturvärde
Objektet har särskild betydelse att den totala arealen av dessa områden bibehålls och att deras ekologiska kvalitet upprätthålls eller förbättras.

Källa: Eskilstuna kommun/SIS

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!