"Du har en civil krigsplacering inom Eskilstuna kommun." Ja, så lyder brevet som många kommunanställda i Eskilstuna har fått hem i brevlådan. Och det har rört upp en del frågor.
– Det har varit prat om det med kollegorna efter vi fick hem brevet. Egentligen är det inga konstigheter, det är sådana tider nu, men visst är det skrämmande, det blir mer påtagligt. Kriget kryper närmre inpå, säger en person som Eskilstuna-Kuriren har pratat med.
Det hela rör sig om en planeringsåtgärd av Eskilstuna kommun. I händelse av höjd beredskap i Sverige måste de säkerställa bemanningen av krigsorganisationen. Höjd beredskap kan införas vid krig eller konflikter i vårt närområde, eller om omvärldssituationen på något sätt allvarligt påverkar vår säkerhet. Vid ett sådant läge ska den som är krigsplacerad inställa sig för tjänstgöring.
Krigsplaceringen omfattar många kommunanställda eftersom en stor del av kommunens verksamhet är samhällsbärande, eller så kallad samhällsviktig, till exempel vård och skola. Därför har så många fått brevet. Enligt Björn Almroth, civilförsvarssamordnare på Eskilstuna kommun, jobbar landets kommuner på olika sätt beroende på förutsättningar och strategi. I Eskilstuna har man valt att krigsplacera alla man anser behöva placeras och arbetar utifrån att alla som arbetar inom samhällsviktig verksamhet inte kommer att vara tillgängliga i händelse av en höjd beredskap. Sammanlagt krigsplaceras mellan 60 och 70 procent av kommunanställda.
Varför skickas breven ut nu?
– Vi har jobbat med det här rätt länge men jag skulle säga att kriget i Ukraina har gjort det lättare att arbeta med därför att medvetenheten finns. Under förra året gjorde vi en del analyser och andra förberedelser och det här är egentligen slutklämmen: att informera om det. Det är också ett sätt att höja medvetenheten om vad en krigsorganisation är. Jag hoppas att en bieffekt av det här blir att fler kan landa lite i tanken att det här ändå finns på kartan, att det är ett scenario som man planerar för, säger Björn Almroth.
Den person vi har pratat med upplever en viss osäkerhet kring placeringen.
– En tanke som dyker upp är ju: Hur stor risk är det att det här börjar gälla snart? Och vad krävs?
Björn Almroth berättar att de inte har fått några särskilda reaktioner efter att breven har skickats ut.
– Jag hoppas att det har landat bra, men det kan vara för tidigt att säga, säger Björn Almroth.