Efter en kartläggning härom året framkom behovet av en genomgripande grundutbildning inom hbtqi för kommunens anställda. Hbtqi är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.
– Kunskapen inom kommunen har varit ojämn. Många verksamheter som är direkt berörda av dessa frågor, som ung fritid och socialtjänsten, är jätteduktiga. Men vi vill ha en gemensam lägsta nivå. Syftet är att alla ska känna sig inkluderade, både i skolan, på arbetsplatser och som besökare, säger Lena Klintberg, utvecklare på kommunledningskontoret med fokus på barnrätt och hbtqi.
Nu har utbildningen lanserats och är öppen för alla. Den genomförs digitalt och tar mellan 45 och 60 minuter.
Varför arrangeras en sådan här utbildning först nu?
– Det har funnits många bra insatser tidigare, men det har varit punktinsatser. Den här gången är kursen kommunövergripande och vänder sig både till chefer, medarbetare och folkvalda.
Utbildningen är inte obligatorisk utan bygger på frivillighet. Kommunen valde att arbeta fram utbildningen själva, i stället för att exempelvis samarbeta med RFSL eller andra organisationer.
– Vi har valt den vägen för att slippa att en konsult kommer in och sedan lämnar. Det här är ett långsiktigt arbete och vi vill att kompetensen ska finnas hos personalen. Utbildningen bygger på fakta från olika håll och vi har anpassat den efter våra behov, säger Lena Klintberg.