Två gånger om året beger sig trafikenhetens personal ut på stan med färgglada lappar. Målet är skrotcyklar i kommunala cykelställ.
– Om vi bedömer att de är övergivna cykelvrak så lappar vi dem, säger Stefan Brolin, trafikhandläggare på stadsbyggnadsförvaltningen.
Höstens märkning kommer att inledas i slutet av den här veckan. Lappen är en varning om att cykeln kommer att skrotas om ungefär två veckor, om ingen tar hand om den. I samband med lappningen dokumenteras cykelns plats och utseende, för att säkerställa att den är orörd när det är dags för insamling. Om ett ramnummer kan hittas görs kontroller med polisen om cykeln anmälts stulen.
Efter två veckor körs cyklarna till skroten.
– Man får vara uppmärksam. Vet man att man har en cykel i dåligt skick som står i någon kommunalt cykelställ så ska man flytta på den, säger Stefan Brolin.
Att cyklarna skrotas och inte repareras, har med lagstiftningen att göra. För att få flytta cykeln ska den betraktas som ett fordonsvrak och enligt lagen om flytt av fordon måste den då skrotas.
I samband med vårens cykelrensning kunde ett trendbrott skönjas. Det var både färre cyklar som lappades och färre cyklar som stod kvar när de skulle samlas in.
– Vi får se om den trenden håller i sig, säger Stefan Brolin.
Cykelrensningen gäller bara konventionella cyklar och inte exempelvis elsparkcyklar som står på fel plats.
– Vi tittar bara efter cykelvrak i de kommunala ställen och elsparkcyklarna är sällan att betrakta som vrak.