Nu ska skolan bli effektiv med industrifilosofi

Nästa vecka ska lärarna på Eskilstunas och Västerås teknikcollege få lära sig allt om lean production. Tanken är att gymnasieelevernas utbildning ska strömlinjeformas enligt den japanska effektivitetsfilosofin.

Eskilstuna2012-08-10 16:54

Runt 60 lärare från bland annat Rinmangymnasiet i Eskilstuna kommer besöka Volvo CE för att i två dagar utbildas i lean production av Teknikcollege region Mälardalen. Paul Doktorian är processledare för projektet.

– Lean är en slags filosofi, som med olika verktyg effektiviserar produktionen. Det handlar om att öka produktiviteten genom att minska slöseriet med tid och resurser, säger han.

Begreppet kom till när västerländska forskare försökte förstå varför det japanska företaget Toyota var så framgångsrikt med att effektivisera sin produktion. De hade tagit intryck av västvärldens taylorism med idéer om löpandebandprinciper och massproduktion men anpassat dem till sina förutsättningar.

– Taylorismen med sina tidsstudiemän hade ingen respekt för människan, men hos lean står medarbetaren i centrum, säger Paul Doktorian.

Ett av de centrala begreppen är "just-in-time", och handlar om att alla flöden i ett företag ska löpa jämnt och förutsägbart. Företaget strävar helt enkelt efter att ha precis så mycket resurser som behövs på precis rätt plats vid precis rätt tid. På så sätt minskar risken för slöseri, överbelastning, väntan och andra problem som kan drabba en produktion.

Det må låta enkelt, men enligt Paul Doktorian har lean räddat jobb och företag både i Eskilstuna och i hela världen.

– De flesta stora bolag använder lean och de hade inte funnits kvar om de inte gjort det. Volvo CE investerade 1,1 miljarder bara på att förbereda införandet av lean i sitt företag. Det visar hur viktigt det är, säger han.

De 60 lärarna ska utbildas i filosofin för att kunna undervisa om den, men tanken är också att själva utbildningen ska lean-anpassas. Redan om några veckor påbörjar 27 elever en gymnasieingenjörsutbildning på Rinmangymnasiet. I ett pilotprojekt kommer deras utbildning anpassas efter lean-principer.

– Första steget blir att införa daglig styrning. Varje dag följer läraren upp gårdagen, vad som gick bra och dåligt. Därefter planerar man dagen med hjälp av mätbara mål, säger Paul Doktorian.

Det kommer också bli mer av tvärfunktionellt arbete, att samarbeta mellan likartade moment i olika kurser och koppla samman teori och praktik. Allt i syfte att göra eleverna mer förberedda för den framtida arbetsmarknaden. Intresset är stort från hela landet och Paul Doktorian har fått flera förfrågningar om att hålla liknande utbildningar.

– Det är inte många som vågar satsa, men här i regionen ser man vinningen med att försöka. Nu kör vi full fart, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om