Nu talar personal och patienter samma språk

Mohamed Fakih och Marseel Yousif talar samma språk. Bokstavligen. Så när Mohamed Fakih kommer som patient till Vårdcentralen City kan han prata med en sjuksköterska på sitt hemspråk arabiska.– Det betyder jättemycket, säger han.

Eskilstuna2014-04-04 05:30

Att Matseel Yousif finns på City är en följd av lyckliga omständigheter. Hans förfrågan om det fanns någon ledig tjänst kom samtidigt som vårdcentralen insett behovet av en arabiskspråkig sjuksköterska.

Vårdcentralen City ingick då i projektet Vård på lika villkor. En av lärdomarna från projektet var att alla inte söker vård på samma sätt och i samma omfattning.

– Den som har språksvårigheter söker inte gärna på telefon. Då vill man ha möjlighet att komma direkt till vårdcentralen, konstaterar Linda Lännerström, distriktssköterska och ledare för projektet.

City har en stor grupp arabisktalade bland sina patienter. Då är Marseel Yousif till stor hjälp. Han har inte bara fördelen att tala samma språk som patienterna. Han kommer också från samma skultur och kan förklara skillnaderna mellan sjukvården i Sverige och det gamla hemlandet Irak.

– Många som kommer hit förstår inte varför de inte genast får träffa en specialistläkare, som de hade fått göra i Irak. Då får jag förklara att svensk sjukvård är uppbyggd på ett annat sätt, men att de kommer att få hjälp.

Men den största nyttan har han nog ändå av det gemensamma språket, att patienterna kan lägga fram sina problem direkt till en sjukvårdskunnig landsman.

– Annars händer det att barnen får agera tolkar. Det är naturligtvis inte alls bra. Särskilt inte om det handlar om känsliga saker.

Anställningen av Marseel Yousif blev inte det enda resultatet av Citys medverkan i vårdprojektet. Ett annat var insikten att alla inte söker hjälp fast de behöver. Det upptäckte distriktssköterskan Anita Jonsson när hon öppnade tillfällig mottagning på Mötesplatsen Underhund i Nyfors.

– Jag var där två timmar i veckan. Jag hittade människor som borde sökt för sin diabetes för länge sedan och andra som fallit helt genom maskorna i skyddsnätet.

Nu är projektet formellt avslutat. Marseel Yosif är numera tillsvidareanställd, men Anita Jonssons mottagning i Nyfors är stängd tills vidare.

Men det finns förhoppningar om en fortsättning.

– Det tar tid och kräver resurser, men vi arbetar för att kunna fortsätta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!