Fleximat är ett måltidssystem där patienter får välja när och vad de vill äta utifrån en meny. Bland utbudet finns maträtter, smårätter och desserter.
– Det är helt anpassat efter patienternas behov. Om de är på en behandling eller har suttit på akuten hela dagen kan de äta när det passar dem, förklarar Niklas Tranemyr som är enhetschef för måltider i region Sörmland.
När fleximat nu införs på Mälarsjukhuset har det tagits fram en helt ny barnmeny. På den finns 12 huvudrätter och barnen har själva fått vara med och bestämma vilka som ska ingå.
– De vill ha rena rätter, alltså att komponenterna ligger var för sig. Det är också viktigt att ha ett formspråk som tilltalar barn. När man är sjuk påverkar det aptiten. Vi vill skapa en upplevelse som får barnen att äta, säger Niklas Tranemyr.
Hittills har pannkakor, kyckling med currysås och pannbiff med stekt lök varit populärast. Det finns också vegetariska alternativ. Exempelvis lasagne med tomat och fetaost och bolognese. Tranemyr berättar att menyn även förändras efter säsong och under högtider.
Vilka fördelar medför det här?
– Att patienterna får en bättre matupplevelse, det är vårt fokus. Då äter de mer och får en snabbare återhämtning. Det leder även till minskat matsvinn. På sjukhusen i Katrineholm och Nyköping har det minskat med nästan 80 procent i vissa fall.