Stationen kommer att ha plats för mellan tre och fem brandbilar samt bemannas av fem-sex brandmän.
Malin Nygren, som är projektledare för bygget på Kfast, säger att brandstationen kan börja byggas på Montörgatan i Vilsta industriområde nästa år.
– Planen är väl att försöka komma igång på plats efter Q1 2026 om allt går som det ska. Det ska vara en satellitstation till den nuvarande stora stationen.
Brandstationen kommer att ha två våningar med en total area på 2 400 kvadratmeter och vara bemannad dygnet runt.
– Så att det är en liten rackare, men ack så viktig, säger Malin Nygren.
Den politiska majoriteten lyfte efter valet 2018 frågan om att bygga en brandstation med placering i de södra delarna av staden.
En förstudie pekade ut en fastighet vid Montörgatan i Vilsta industriområde som bäst strategiskt lämpad för den nya stationen. Målet var att stationen, med en beräknad investeringskostnad på 56 miljoner kronor, skulle stå klar 2024.
2021 förändrades förutsättningarna då Region Sörmland visade intresse för att placera två ambulanser med besättning på stationen. Regionen skulle även vara med och dela på kostnaden för bygget.
Men 2023 drog sig Region Sörmland ur den gemensamma satsningen med hänvisning till regionens sparkrav. På Eskilstuna kommun blev man besvikna, men den politiska majoriteten förklarade att den tänkte fullfölja planerna på en andra utryckningsstation på egen hand.
– Eskilstuna växer och det behövs infrastruktur åt det hållet så att det är kul att få jobba med ett sånt här projekt. Det är inte varje dag man bygger en brandstation, säger Malin Nygren.
Nu har planerna börjat ta konkret form för brandstationen, som i ansökningshandlingarna kallas för "Räddningsstation Syd".
Den nya brandstationen kan dock flyttas några meter jämfört med grundtanken.
Orsaken är att Eskilstuna energi och miljö, som har ett elverk på Lagersberg 1:4, inte längre kan avvara den fastigheten.
Vissa frågetecken finns dock fortsatt kring brandstationens placering. Det handlar om att vissa funktioner som körbanor, parkering och komplementbyggnader eventuellt kan behöva placeras där mark är prickad, avsedd för parkmark och till och med järnväg.
Kfast hävdar dock att järnvägsändamålet inte är aktuellt längre eftersom stora delar av spåret är borttaget. Kfast har även varit i kontakt med kommunekologen som lämnat positivt besked.
– Vi behöver prata ihop oss i kommunen så att vi inte sätter krokben för oss själva eller varandra. Det är en del saker att ta hänsyn till, säger Malin Nygren.
För närvarande projekteras den nya stationen enbart för räddningstjänständamål.
Dörren verkar dock inte vara helt stängd för regionen om den skulle ändra sig och återigen vilja placera ambulanser på stationen.
– Jag ska försöka vara flexibel i min projektering så att man inte bygger in sig utan att det ska gå att kanske utöka den om behov finns även för andra verksamheter. Men i dagsläget finns det inget beslut på det, säger Malin Nygren.
Innan brandstationen kan börja byggas behöver kommunen bland annat fatta beslut om bygglov. Dessutom ska en upphandling göras av entreprenör. Hur stor budgeten är vill Kfast inte uppge eftersom de ska göra en upphandling.
– Det är ju dumt att gå ut med det tänker jag i och med att man ska handla upp ett projekt av en entreprenör. Det är dumt att tala om hur mycket pengar man har i plånboken, säger Malin Nygren.
Eskilstunas huvudbrandstation ligger på Sundbyvägen.