Återbrukstrenden har vuxit markant i Sverige på senare år och Eskilstuna utgör inget undantag – tvärtom. Världens första återbruksgalleria, ReTuna, slog upp portarna i kommunen sommaren 2015 och har sedan dess lockat mängder av besökare på jakt efter leksaker, möbler, kläder eller inredningsprylar.
Eskilstunabon Patrik Matsson, som tidigare bland annat arbetat som bagare och lastbilschaufför, har lagt sitt återbruksfokus på lite äldre prylar och byggmaterial. För en dryg vecka sedan öppnade han Jäder Byggnadsvårdsbutik ett stenkast från Jäders kyrka.
– Det har hänt något på det här området de sista åren och det är kul. Tidigare har många bara bytt ut och kasserat prylar när de byggt om och nytt – så är det inte alltid längre, säger Patrik Matsson som vill slå ett slag för återanvändning.
Vid premiären var det många nyfikna som passade på att titta in i butiken i den gamla ladan vid Jäderstorp. På bord och hyllor längs ladans väggar ligger gamla beslag, gångjärn och handtag prydligt sorterade.
– De har blivit eftertraktade prylar hos många som renoverar och de fungerar naturligtvis utmärkt trots eller tack vare sin respektabla ålder.
Redan innan Patrik Matsson öppnade sin verksamhet hade han fått till ett samarbete med Gysinge Byggnadsvård – närmast att betrakta som en institution inom byggnadsvård.
– Jag köper och säljer bland annat deras linoljefärg, som både är klimatsmart och ger väggarna en väldigt speciell lyster.
Inledningsvis riktar Patrik Matsson främst in sig på privatpersoner, men han hoppas även att yrkesfolk ska finna hans utbud intressant.
– Det vanliga är att jag själv söker rätt på prylar som jag köper in, men det händer också att folk hör av sig.
– I Norrland finns det ett och annat guldkorn att hitta och där går det fortfarande att göra fynd som gör den långa resan värd.
Patrik Matsson är främst intresserad av detaljer och byggnadsmaterial från 1700-tal, fram till 1930-tal – saker som går att återanvända.
– Folk kan ha gamla fönster och dörrar som är väldigt värdefulla. Det är nästan synd att säga, för det gör att det kan bli ännu svårare att få tag i.
Hur ser den genomsnittlige byggvårdskunden ut?
– Vad jag uppfattat så är det människor från 35-årsåldern och uppåt som utgör majoriteten av kunderna. Det är människor som har intresse och orkar hålla på. Det här kräver trots allt en hel del jobb och tid om man inte väljer att bara köpa in detaljerna och lejer in arbetet.
Varför tror du fler väljer att renovera med gammalt virke och äldre detaljer i stället för att köpa nytt?
– Jag tror många lockas av att bevara byggnader och saker på ett tidsenligt sätt. Virket som fanns och användes vid husbyggen förr i tiden var bättre och starkare än det som avverkas idag. Jag tror många finner en tillfredsställelse att använda gamla saker som håller bättre kvalitet än nyproducerat.
Går allt att sälja?
– Kommer rätt kund så går det alltid att omsätta prylarna.
Till nästa sommar planerar Patrik Matsson att lägga lite mer tid på att renovera gamla föremål innan de ska säljas.
– Det kräver dock lite mer svängrum än vad jag har här inne i butiken och det får bli en utomhussysselsättning när väder och temperatur medger.