I nordvästra hörnet av tegel- kolossen där Fortifikationsverket huserar har generaldirektören sitt kontor. Från fönstret syns Rademachersmedjorna, Faktoriholmarna och som den påläste chef Lena Jönsson är så vet hon ett och annat om inte bara om Eskilstunas historia utan även om den lokala idrotten.
– Visst är det väl så att Eskilstuna Uniteds damer spelar högre upp i seriesystemet än stans herrlag?, undrar hon.
Nu har emellertid Jönsson angelägnare saker att fundera över. De närmaste månaderna ska hon sätta sig in i Fortifikationsverkets vitt omspännande verksamhet. Redan nu vet hon dock att verket har rötter som går tillbaka till 1600-talet. Som chef har hon också ansvar för runt 700 anställda, varav ett 100-tal arbetar på huvudkontoret i Eskilstuna.
Skjutfält och hamnar
Fortifikationsverkets främsta uppgift är att äga och förvalta de fastigheter där försvaret har sin verksamhet. Det innebär att verket äger allt från flygplatser och hamnar till kontor och skjutfält.
– Jag tycker att det här är en jättespännande verksamhet. Här finns en enorm bredd och en ständig utveckling, säger Jönsson.
Ska spara 130 miljoner
Lena Jönsson har en gedigen bakgrund inom statlig förvaltning och har bland annat varit generaldirektör för Lotteriinspektionen och för Verket för förvaltningsutveckling. Hennes förordnande sträcker sig fram till 2011. Under dessa år ska myndigheten bland mycket annat spara 130 miljoner kronor.
– Jag har inte för avsikt att säga upp anställda. Jag tror vi kan lyckas med besparingarna genom olika typer av effektiviseringar, säger hon.
Parallellt med sparandet ska verket också, enligt generaldirektören, ligga i framkant när det gäller energieffektivisering och miljöarbete, samt vårda och bevara närmare 300 fastigheter som är statligt byggnadsminnesmärkta.
– Det bästa sättet att vårda dem är att använda dem, säger Lena Jönsson.
Mattias Gunnarsson
mattias.gunnarsson@ekuriren.se