Den första juli presenterade Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation inom avfallshantering, nya avfallssymboler som förhoppningsvis ska användas i hela Norden framöver.
– Vi tittade igenom förslaget och såg att det skiljer en del mot hur vi har det idag, säger Kent Briby och fortsätter:
– För att bringa klarhet i hur det kommer att påverka oss så har vi satt en uppdragsledare på att göra en förstudie.
I princip har i dag varje kommun eller avfallsbolag sitt eget maner, ytterligare andra symboler finns på förpackningar och på återvinningsstationer runt om i Sveriges kommuner.
– Det har länge funnits en önskan om ett gemensamt system, med likadana symboler, färger och benämningar på avfall. Vår strävan med det nya systemet är att ännu fler ska tycka att det är lätt att sortera sitt avfall rätt, säger Lars Stjernqvist (S), ordförande för Avfall Sverige.
Förstudien i Eskilstuna är i gång och ska vara färdig under hösten.
– I den studien vill vi få fram vilka kostnader som är kopplade till det här och även ett förslag på en införandeplan om vi väljer att följa det här spåret, menar Kent Briby och fortsätter:
– Vi vill veta om det initialt går att införa den nya märkningen på delar av våran verksamhet för att sedan byta ut färgerna löpande.
Vilka blir de största problemen med de nya avfallssymbolerna och färgerna som Avfall Sverige infört?
– Den största utmaningen som vi ser redan nu innan vi har studien på bordet är färgsorteringen, att byta färg på påsarna eller byta vilka förpackningar som ligger i vilka påsar kommer bli en utmaning, säger Kent Briby och avslutar:
– Både ur ett sorteringsperspektiv men också ur ett ekonomiskt perspektiv.
De nya avfallssymbolerna är tredelade: tydliga symboler kombineras med enhetliga namn på olika avfallsslag och vägledande färger. Rött signalerar exempelvis farligt avfall, orange är elavfall, mörkgrönt styr trädgårdsavfallet rätt, och lila betyder plastavfall.
Det är frivilligt för såväl kommuner som privata avfallshanterare och producenter att använda de nya symbolerna, men ett tiotal kommuner ligger redan i startgroparna. I Danmark, som redan 2015 införde ett nationellt skyltsystem, har nu drygt 90 procent av kommunerna anslutit sig och effekterna syns redan i form av ökad återvinning.