Katrina Söderström Nilsson, enhetschef för förlossningen, och hennes personal möter allt oftare mycket rädslor och oro bland blivande mödrar. Därför är hon tacksam att arbetsgivaren håller med henne, och satsat extra utbildningspengar via Sveriges Kommuner och Regioner för att alla förlossningsteam på sjukhuset utbildas enligt "Föda utan rädsla" – en arbetsmetod som verkligen blivit ett win-win-system. Mer utbildning sker under maj.
– Det skapar en ökad trygghet och en bättre förlossningsupplevelse för de blivande föräldrarna, och ett gemensamt och tryggare arbetssätt för oss. Vi har en metod vi jobbar tillsammans med i förlossningsrummet och kommer närmare varandra.
– Här i Sörmland är vi lite unika, eftersom både öppen- och slutenvården anammar metoden. Blivande föräldrar får vetskap om "Föda utan rädsla" redan på barnmorskemottagningen. När de kommer till oss känner de igen uttrycken och många par är förberedda på att använda de här verktygen.
Metoden ger personal och föräldrar fyra redskap och en samling stödprinciper att metodiskt hålla sig till under hela förlossningen. Behoven av en känslomässigt trygg förlossning är stora, konstaterar de. Hittills har inga blivande föräldrar tackat nej till att ta hjälp av metoden, som med fördel kan påbörjas redan i hemmet.
Barnmorskan Therese Edholm Pripp tillhör dem som gick utbildningen först. Hon poängterar vikten av att även involvera partnern i konceptet.
– Vi är en stödfunktion, det är viktigt att partnern eller en anhörig vill vara med, står kvar i rummet och vågar vara nära för att hjälpa kvinnan hantera smärtan och rädslan.
I dag upplever hon att förlossningsrädsla blivit betydligt vanligare.
– Inte minst om kvinnan varit med om en förlossning tidigare. Hon är rädd inför andra omgången. Men vi hör att många nu upplever en helt annan typ av förlossning. Det känns som att vi är på väg att göra något riktigt bra här.
Katarina Söderström Nilsson håller med.
– Vi vill ju att alla ska gå hem och känna att det är häftigt att föda barn. Sen kan medicinska orsaker ibland orsaka komplikationer och akuta kejsarsnitt. Men om mamman känner sig trygg är mycket vunnet.
Rädsla, stress och smärta, förklarar hon, blockerar lugn och ro-hormonet oxytocin från att frisättas i kroppen. Genom att stötta och guida den födande kvinnan med lugn beröring och närhet, och uppmaningar om att andas långsamt och låta kroppen bli tung, är det som att slå på en kran och oxytocinet kan göra sitt jobb och föra förlossningen framåt.
Josephine Lindberg, barnmorska, och undersköterskan Malin Karlsson konstaterar att de inte mötts av annat än positiva och väldigt nöjda mammor sedan avdelningen började arbeta med den nya metoden.
– Alla tycker det känns bra, både vi och föräldrarna. Kvinnorna känner sig trygga och sedda. Också vi har blivit lugnare och tryggare i våra roller, och följer med i förlossningen på ett annat sätt. Det är en skön känsla när vi kan skapa en allians och vinna förtroende, hjälpa mamman få ner andningen och en spänd kropp börjar slappnar av.
– Som barnmorska har man alltid haft den uppgiften, men nu har vi en gemensam kunskapsbas. Mamman kan vara trygg i att oavsett vem hon möter när hon kommer till oss har alla samma kunskapsgrund för att göra förlossningen till en positiv upplevelse.