En lokal samordnare finns och den befintliga handlingsplanen håller nu på att revideras och beräknas vara klar i mitten av september. Samtidigt ska en pågående utredning om hur kommunens övergripande organisation kring säkerhetsfrågor ska se ut lämnas över till politikerna.
– På många områden har vi kommit ganska långt. Mycket av det som utredaren pekar på att kommunerna ska klara på lokal nivå, det gör vi redan. Sedan är det jätteviktigt att de lokala handlingsplanerna uppdateras kontinuerligt. Man måste vara på tårna hela tiden, säger Anneli Klavins Nyström.
I utredningen poängteras behovet av att kommunerna samverkar med andra aktörer och i den delen känner sig Klavins Nyström stolt.
– Vi når ut och har bra kontakter med civilsamhället och samverkar bra med till exempel föreningar och trossamfund.
Det som inte fungerar särskilt bra av främst sekretesskäl är informationsutbytet mellan kommunerna och olika delar av polisens verksamheter. Redan i december skrev Klavins Nyström och kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson, (S), ett brev till inrikesminister Anders Ygeman om hur möjligheten ser ut att få ta del av information som kan vara behjälplig i det lokala förebyggande arbetet. Men något svar har de ännu inte fått.
– Där är jag besviken. Det finns mycket man göra genom att hjälpas åt. Till exempel skulle det vara bra om vi kan få reda på hur släktförhållanden ser ut till en kille som Säpo spanar på, eller hur hans kompisgäng ser ut. Det skulle kunna vara till nytta för skolor att använda den informationen utan att namnen för den skull måste spridas.