Ny kommunal organisation ska bekämpa kriminaliteten

Den politiska majoriteten vill växla upp trygghetsfrågorna genom att skrota Trygga Eskilstuna och redan till sommaren skapa en ny mer slagkraftig organisation mot kriminaliteten.‒Brottsligheten har blivit grövre och kommunen måste bli effektivare i att bekämpa kriminaliteten och dess orsaker, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Jari Puustingen (M), Jimmy Jansson (S) och Arne Jonsson (C) i den politiska majoriteten vill ta krafttag för att öka tryggheten. Genom en ny kommunal organisation direkt under kommunstyrelsen ska kriminaliteten i Eskilstuna motverkas. Samtidigt avskaffas det nuvarande brottsförebyggande rådet Trygga Eskilstuna.

Jari Puustingen (M), Jimmy Jansson (S) och Arne Jonsson (C) i den politiska majoriteten vill ta krafttag för att öka tryggheten. Genom en ny kommunal organisation direkt under kommunstyrelsen ska kriminaliteten i Eskilstuna motverkas. Samtidigt avskaffas det nuvarande brottsförebyggande rådet Trygga Eskilstuna.

Foto:

Eskilstuna2018-03-28 10:28

Bilbränder, skottlossningar och öppen knarkförsäljning – brottsligheten i Eskilstuna har blivit grövre de senaste åren och ändrat karaktär. Det är bakgrunden till att de styrande politikerna nu vill göra ett omtag i det lokala brottsförebyggande arbetet.

Avsikten med nyordningen är enligt politikerna att stärka kommunstyrelsens förmåga att bekämpa brottsligheten i de delar som inte omfattar polisens ansvar. Det arbete som bedrivits av Trygga Eskilstuna – kommunens lokala brottsförebyggande råd – anses inte vara tillräckligt.

‒De har inte levererat fullt ut och det beror på att de har ett svagt mandat. De kan inte peka med hela handen, säger Jimmy Jansson som tillsammans med övriga majoriteten i kommunstyrelsen nu ger kommundirektören i uppdrag att före sommaren snabbutreda en ny organisation för att bekämpa brottslighet.

‒Det finns en ökad oro i skolvärlden och en social oro i delar av Eskilstuna och vi måste ta tag i trygghetsfrågorna. Det handlar inte bara om övervakningskameror och batonger, vi måste engagera civilsamhället, säger Jari Puustinen, moderat kommunalråd.

Den nya organisationen ska förtydliga ansvarsfördelning och prioritera förmågan att genomföra åtgärder. Fokus ska ligga på förebyggande insatser och med ett stärkt samarbete med polisen.

‒En viktig aspekt är ambitionen att komma åt den utbredda tystnadskulturen som finns i många grupper, säger Centerpartiets gruppledare Arne Jonsson.

Beslutet om en omorganisation hänger också ihop med regeringens aviserade miljardsatsning för att bryta segregationen i utsatta områden som tidningen skrivit om tidigare. Eskilstuna hör till de 32 namngivna kommuner som kommer att få ansöka om pengar under en tioårs-period.

‒Det handlar om tiotals miljoner kronor per år för Eskilstunas del. Och då behöver vi en organisation som ser till att vi kan ta del av de nya resurserna i så stor omfattning som möjligt, säger Jimmy Jansson.

Kommunpolisen Tomas Bergqvist är positiv till politikernas initiativ.

‒Jag välkomnar deras inställning. Det här kommer att skapa bättre förutsättningar i arbetet mot unga lagöverträdare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!