Vissa fastighetsägare i Eskilstuna har redan sett till att deras boende har möjligheten att källsortera sina förpackningar i närheten av boendet. Dock har inte alla det och den 1 januari 2027 blir alla fastighetsägare skyldiga att ordna källsortering vid boendet. För att hjälpa fastighetsägarna inför förändringen har EEM bjudit in till en informationskväll på Retuna återbruksgalleria den 25 april.
– Det största intresset har varit från fastighetsägare som har sortering i dag och har insett att det inte kommer kosta något från 1 januari 2024. Vi hoppas på att väcka intresset, bland annat genom dessa träffar, säger Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.
När han säger "dessa träffar" är det så att även fastighetsägarna i Strängnäs måste se till att de boende kan källsortera och SEVAB har en träff den 11 maj i Strängnäs.
I Eskilstuna har 200 fastighetsägare kontaktats och i Strängnäs 40 inför mötena.
– Just nu är det 40 anmälda till Retuna och åtta till Dammvägen, konstaterar Briby.
Sista anmälningsdagen till Retuna var den 17 april och till mötet i Strängnäs är den 4 maj.
Hur stor del av fastighetsägarna i Eskilstuna har källsortering?
– Vi har tyvärr ingen siffra på det. En stor del av hushållen, men kanske inte lika stor del av fastighetsägarna.
Han förklarar att fastighetsägarna behöver kontakta EEM eller SEVAB.
– Detta för att diskutera hur införandet ska gå till, samt att de ska informera sina hyresgäster om att det kommer att ske.
Tidigare har fastighetsägarna kommit undan med att bara samla in rest- och matavfall och hänvisat övriga restprodukter till FTI-containrar i närheten.
Kan fastighetsägarna fortsätta att hänvisa till FTI-containrarna när EEM tar över vid årsskiftet?
– Nej. Återvinningsstationerna i dag blir till lättillgänglig insamlingsplats, LIP, i framtiden och klassas då som kvartersnära. Den nya förpackningsförordningen kräver fastighetsnära insamling.
I dag finns det fastighetsägare som inte erbjuder källsortering, där allt avfall från de boende kastas tillsammans.
– Man får enligt lag inte ha allt skräp i samma kärl, påpekar Kent Briby.
Är det rimligt att man i dag som boende i en hyreslägenhet då måste ta bilen för att kasta sina förpackningar i en FTI-container?
– Nej. Det borde kunna ske hemma.