Många kraftvärmeverk renar sina utsläpp av rök, vatten och slam i olika reningsprocesser trots att man genom att integrera processerna med varandra kan öka effektiviteten och minska utsläppen.
– Vi har inom ramen för projektet Waste man utvecklat en ny lösning som kombinerar rökgasrening, avloppsvattenrening och slamhantering för att ytterligare minska utsläppen, säger Hailong Li, professor i miljöteknik vid Mälardalens högskola.
Forskningen inom Waste man sker i samverkan med regionens kraftvärmeverk: Eskilstuna energi och miljö, Mälarenergi, Vattenfall och Ena energi.
Den nya lösningen bygger på en sluten vattenslinga vilket innebär att det inte släpps ut något avloppsvatten från biomassan och avfallet. Genom att maximera återanvändningen av avloppsvatten leder det till mindre utsläpp i sjöar och hav och att vi minskar uttaget av färskvatten. Forskarna har arbetat fram en modell som bland annat kan användas för att använda slam som en råvara för såväl bränsle som biokol för att förbättra exempelvis jordbruksmark.
– Genom denna omvandling har vi ytterligare minskat utsläppen av luftföroreningar, avloppsvatten och slam, och dessutom adderat en förbättrad energi- och näringsåtervinning, säger Hailong Li.
Varför är det viktigt att undersöka detta?
– De närmaste åren kommer det att bli kraftigare regleringar, både på nationell nivå och inom EU, för kraftvärme- och avloppsreningsverk. Detta gäller särskilt utsläpp genom vatten, men även luftföroreningar och slam. Det innebär att energibranschen måste förbereda sig på hårdare utsläppsregler och hårdare kontroll, säger Hailong Li.